Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Toitumisnõustaja Elle Kalamägi 10 soovitust, kuidas kehakaal uuesti kontrolli alla saada

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toituda tuleks tasakaalustatult.
Toituda tuleks tasakaalustatult. Foto: Panther Media/Scanpix

Liigne kehakaal, vähene liikumine ning üha kasvav kaalunumber kimbutab paljusid. Ida-Tallinna keskhaigla dieedi- ja toitumisnõustaja Elle Kalamägi annab soovitusi, kuidas saaks lihtsalt ja kiirelt kehakaalu kevadel uuesti kontrolli alla.

Soovitused:

1. Söö kvaliteetne hommikusöök: täisteraviljad koos valgurohke toiduga hoiavad paremini söögiisu kontrolli all.

2. Vältige suhkruga jooke ja puuviljamahla: need on kõige nuumavamad asjad, mida võite oma kehale anda ja nende vältimine aitab teil kaalust alla võtta.

3. Jooge vett poole tunni jooksul enne sööki. Üks uuring näitas, et joogivee joomine pool tundi enne sööki suurendas kehakaalu langust 44% võrra 3 kuu jooksul.

4. Valige kaalulangetavad toiduained: teatud toidud on väga kasulikud kaalulangetamisel, milleks on  lehtsalatid ja ristköögiviljad, spargelkapsas, lillkapsas, kapsas ja Brüsseli kapsas, oad ja läätsed, õunad, pirnid, greip, mandlid, chia seemned, kodujuust, muna, oliivõli, punane paprika, tsillipipar, kaneel, kohv, õuna- ja veiniäädikas, lõhe, tuunikala, kana rinnaliha, köögiviljasupid, kaer, pruun riis, kinoa, toortatar, naturaalne jogurt jne.

5. Söö lahustuvaid kiudaineid. Uuringud näitavad, et vees lahustuvad kiudained võivad vähendada rasva, eriti kõhupiirkonnas. Vees lahustuvad kiudained moodustavad vedelikuga kokku puutudes geeli, mis aitab aeglustada glükoosi imendumist maos ja peensooles. Üheks selliseks kiudaineks on pektiin, mida leidub ploomides, mustades sõstardes ja pohlades, kuid ka mitmetes teistes marjades ja puuviljades nagu õunad, apelsinid, pirnid ja maasikad. Vees lahustuvad kiudained on: kaer, rukis, kaerakliid, läätsed, oad, herned, pähklid ja linaseemned.

6. Sööge enamasti tervislikku, töötlemata toitu: enamik toidukordi alustage köögiviljade, kaunviljade ja puuviljadega. Need on tervislikumad, täidavad rohkem kõhtu ja ei põhjusta ülekaalulisust.

7. Asendage ebatervislikud rasvad tervislikemate rasvadega: seemned, pähklid, avokaado, külmpressõlid jne.

8. Väldi või vähenda rafineeritud ja kiiresti imenduvad süsivesikud: asenda aeglaselt imenduvate süsivesikute ja täisteratoodete vastu.

9. Söö oma toitu aeglaselt: see vabastab küllastustunde hormooni, mis annab täiskõhutunde ja väheneb söögiisu. Täiskõhutunde signaalid tulevad 20 minutit hiljem. Aeglane söömine aitab vältida ülesöömist! 

10. Hea uinumine: kehv magamine on üks tugevaimaid kaalutõusu riskifaktoritest, mistõttu on oluline minna õigel ajal magama ja puhata end välja. Hea uni on oluline!

Tagasi üles