Tervisenõu: kas kiire tempoga jõutreening on efektiivsem kui rahulik?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Crossfit treening.
Crossfit treening. Foto: TONO BALAGUER / PantherMedia / TONO BALAGUER

Teatud treeningud nagu BodyPump ja CrossFit ühendavad jõu ja kiiruse, mil osa harjutusi sooritatakse aja peale või väga intensiivse tempoga. Kas selline kiire treening arendab lihaseid enam kui pisut aeglasema tempoga jõusaalitreening?

Vastab ortopeed Mihkel Mardna:

Treeningu puhul järgitakse üldiselt põhimõtet, et see peab olema mitmekesine – ükskõik, millisel spordialal ning nii aeroobses kui anaeroobses tsoonis. Mitmekesisus treeningutel aitab vältida ülekoormusvigastusi. Väga intensiivset ja kiiret treeningu osa võib nimetada ka arendavaks faasiks, näiteks kui intervalltreeningus jookseme 200-meetrisi lõike üle minutilise pausi, siis see on treening arendavas tsoonis.

CrossFitiski on teatud harjutused, mille pead aja peale ära tegema, see on ka väga intensiivne töö, mis kindlasti toimub arendavas tsoonis. Ka pulsisagedus läheb sellise töö puhul kindlasti anaeroobsesse tsooni. Neid treeninguid ei saa teha iga päev, aga need võivad olla üldise treeningu üks osa ja see on tõepoolest arendav. Kui teha neid treeninguid iga päev, siis ei taastu organism sellest ära, kuna vahepeal on vaja taastuda ja ka aeroobset tööd teha.

Treeningutes peavad harjutused ja intensiivsus vahelduma, sest kardiovaskulaarsüsteem tahab tegelikult saada ka aeroobset koormust. Nii nagu arenevad lihased, areneb anaeroobses faasis ka kardiovaskulaarsüsteem. Arendavas tsoonis tuleb aga väga jälgida, milline on indiviidi funktsionaalne taluvus ja aeroobne/anaeroobne lävi, kuna siin on oht end ülekoormata. Need individuaalsed töötsoonid on võimalik spordiarsti juures pulssi aluseks võttes paika panna.


Loe ka teisi tervisenõu lugusid:

Tervisenõu: miks teeb vähene magamine südamele halba?

Tervisenõu: mida tuleks arvestada hommikuse jõutreeningu puhul?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles