Tervisenõu: kui noor inimene on liiga noor veenilaiendite jaoks?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veenilaiend.
Veenilaiend. Foto: Elmo Riig / Sakala

Veenilaiendeid peetakse pigem kesk- ja vanemaealiste piinlikuks mureks, ent kas need võivad tekkida ka juba noores eas?

Vastab veresoontekirurg dr Veronika Palmiste:

Minu vastuvõtule tulevad mõnikord inimesed ka veendumaks, et jalal olev muutus on tõesti veenilaiend. Kas see on seotud ebatavalise kuju või lihtsalt vajadusega kinnitust saada - iga kord oleme punktis, kus selgub, et muutus on jalal juba aastaid. Ja et «kas tõesti veenilaiendid saavad alguse juba lapsepõlves»?

Tõesti - esimesed veenilaiendid võivad nähtavale tulla juba teismeliseeas. Kuigi eelsoodumus selleks haiguseks on vähemalt pooltel meist olemas juba sünnist saadik, on haiguse avaldumiseks vajalik ka hormonaalne kõikumine, mida puberteedieas keha lahkesti pakub.

Reeglina tekib teismelisena üksik veenikomu või võrgustik, mis on silmale nähtav, kuid väga suurt üleelamist ei põhjusta. Seetõttu on minu personaalne lähenemine mitte liiga kiirelt sekkuda. Pigem las lapsest saab täiskasvanu ning siis vaatame edasi.

Tõsisemalt suhtun nendesse lastesse, kellel on suured veenikomud kummalises kohas ning kellel on ema sõnul veenilaiendid olnud juba väga varajasest lapsepõlvest. Kui lapsel endal kaebusi ei ole, siis ei pea midagi ekstreemset ette võtma, kuid peab mõtlema, kas on tegemist tõesti ainult primaarse veenilaiendiga või võib see olla märk mõne süvaveenisüsteemi patoloogiast. Mõnikord võib tekkida veenilaiend süvaveenisüsteemi patoloogia kompenseerimiseks.

Kokkuvõtteks - esimesed veenilaiendid oma erinevate vormidega võivad näha olla juba varases nooruses, kuid kosmeetiliseks korrektsiooniks võiks inimene olema täiskasvanu.


Loe ka teisi tervisenõu lugusid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles