Toitumisnõustaja õpetab, kuidas teha igaks söögikorraks toitainetest pakatav võileib

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Köögiviljadega võileib.
Köögiviljadega võileib. Foto: Birgit Neher / PantherMedia / Birgit Neher

Võileivad hommiku-, lõuna- ja õhtusöögiks? Toitumisnõustaja Külli Holsting väidab, et see on tõepoolest võimalik. Oluline on aga hoida need toidukorrad erineva ja mitmekesisena. 

«Võileiva valmistamisele loomingulisemalt lähenedes, erinevaid leivatooteid valides, neid köögiviljade, ürtide, idude, puu- ja köögiviljadega ning piima- ja valgutoodetega rikastades saame tervisliku toitumise püramiidile vastava eine, milles sisaldub õiges proportsioonis süsivesikuid, häid rasvu, kiudaineid ja valke ning mida võib nautida kasvõi igal söögikorral,» sõnas Holsting.

Teraviljatootena on leib koos köögi- ja juurviljadega tervisliku toidupüramiidi alus. Toitumisspetsialist soovitab valida täistera- või rukkileiva, kuna need aitavad kaasa seedimisele ja annavad organismile energiat headest süsivesikutest. Süsivesikud on olulised aju ja lihaskonna, närvikoe, verepunaliblede funktsioneerimiseks.

Hommikuses võileivas peaks leiduma palju süsivesikuid, mis annavad energiat terveks päevaks. Leivakatteks sobivad hästi köögiviljad. «Näiteks on hea valik peedileib toorjuustu, avokaadoviilude, päikesekuivatatud tomatite ja värskete ürtidega. Pudrule on alternatiiviks ka toekas kaeraleib, mis on samuti hea valik tervisliku päeva alguseks,» soovitas Holsting.

Tema sõnul võib hommikusöögiks valmistada ka munavõileiva – nii sisaldab eine ka rohkelt valku. Toiteväärtuse tõstmiseks võib lisada seesami-, kõrvitsa- või linaseemneid või nendest valmistatud määrdeid. Hommikul ei tasu süüa suitsutatud või rasvaseid lihatooteid, mida on raske seedida.

Lõunaleiva katteks sobivad lisaks valgurikkale kalale, kanale ja lihale köögiviljad. Toitumisnõustaja soovitab suvehooajal näiteks sparglit. See vähese kalorsusega köögivili hoiab organismi suhkrukogused kontrolli all ja tugevdab nii südame- ja veresoonkonda kui immuunsüsteemi. Hästi sobib lõunaleivale praetud või marineeritud paprika, suvikõrvits, baklažaan, redis ja sibul. Kõrvale võib süüa salatit või võtta kerge külmsupp.

«Õhtueineks söödud võileib ei tohiks sisaldada liiga palju süsivesikuid, mistõttu tuleks valida valgurikkam leib, mis sisaldab köögivilju ja ka näiteks kaunvilju,» sõnas Holsting. Õhtul sobib võileivakatteks kanaliha, lahjem kala või kodujuust. Magamaminekueelse eine puhul ei tohi kaloririkaste valikutega liialdada. Holsting soovitas võileivale lisada värskeid või grillitud köögivilju (salatilehed, kurk, sibul, tomat, paprika, spinat) või neist valmistatud salateid. Peljata ei tasuks ka puuviljade ja marjade kasutamist, mis lisavad särtsu ja täiendavad maitsekooslust.

Tähtis on valida ka õige võileivamääre. «Rammusat võid ja margariini tuleb leivale määrida väga õhukese kihina. Hea valik on katsetada toitainerikkaid määrdeid, mis lisaks söögikorraks vajalikele toitainetele pakuvad ka maitseelamust – näiteks toorjuust, avokaadost tehtud guacamole ja kikerhernestest valmistatud hummus,» lisas Holsting.

Lugu ilmus esmakordselt 2018. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles