Sellist tüüpi toitumine pidurdab naiste vananemist rakutasandil

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervislik toitumine aitab säilitada noorust rakutasandil.
Tervislik toitumine aitab säilitada noorust rakutasandil. Foto: PantherMedia/Scanpix

Terviseteadlik mitmekesine toitumine, kus kaalukas osa on puu – ja juurviljadel ning täisteratoodetel, võib olla naiste jaoks tõhusaim relv vananemisvastases võitluses.

Saladus peitub optimaalse rakutervise säilitamises mitmekesise antioksüdantidest rikkaliku dieediga, millega kaasneb muidki hüvesid nagu krooniliste haiguste ja vähi riski alanemine, vahendab Science Daily ajakirjas American Journal of Epidemiology ilmunud, rakutasandil vananemist ja dieedi seost käsitlenud uuringut.

Uuringus vaadeldi telomeeride pikkust, mis asetsevad kromosoomide otstes, kaitstes neid raku pooldumisel kahjustuste eest. Telomeerid aitavad raku jagunemise käigus DNA-d vigadeta kopeerida. Organismi vananendes lühenevad ka telomeerid, jättes suurema võimaluse rakutsükli käigus tekkivateks geneetilisteks kõrvalekalleteks. Lühemad telomeerid on seotud ka kõrgema vähktõve, südamehaiguste ja diabeedi riskiga.

5000 uuritava inimese puhul selgitati välja, milline osakaal on nende toitumises selle kvaliteediga seotud näitajatel ja ka Vahemere ning DASHi dieedil. Viimast soovitab USA Riiklik Terviseinstituut kõrge vererõhu puhul, ja seal on põhirõhk puu- ja juurviljadel, täisteratoodetel, madalal suhkru- ja soolasisaldusel ning minimaalsel töödeldud liha tarbimisel. Mida kõrgemad näitajad said uuringus osalenud eelpool nimetatud näitajates, seda pikemad olid neil ka teleomeerid rakkudes. Antioksüdantidest rikkad, põletikulisi protsesse kehas vältida aitavad dieedid loovad nimelt organismis telomeeride tegevust toetava sobiva biokeemilise keskkonna.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles