Depressioon vähendab söögiisu ja võib panna tegema ebatervislikke valikuid. Kuid kas sama võib kehtida ka vastupidi ning halvad söömisharjumused võivad tuju alla viia? Uuring annab vastuse.
Uuring leidis toitumisviisi, mis ennetab depressiooni
Suurbritannia uuring leidis selge seose inimese toidu kvaliteedi ja depressiooni riski vahel. Sel pole aga pistmist ebatervisliku toidu mõjuga kaalule või mõnele muule
Koondades mitme varasema uuringu tulemused, leidsid Londoni ülikooli teadlased kindla mustri, mis näitas, et tervislikuma, suurelt osalt taimse ja põletikuvastase toidu tarbimine ennetab depressiooni.
41 analüüsitud uuringus, vaatas neli Vahemere dieedi mõju depressioonile. Leiti, et Vahemere dieedile sarnase toitumisega inimestel oli 33 protsenti madalam risk depressiooniks. Traditsioonilises Vahemere dieedis välditakse töödeldud toite, kus on aju küllastunud rasvu ja suhkrut ning eelistatakse toite, mis on rikkad oomega-3 rasvhapete, kiudainete, vitamiinide, magneesiumi ja plüfenoolide poolest.
Toitumine võib põhjustada oksüdatiivset stressi, mis kahjustab aju. Toit, kus on rikkalikult põletikuvastaseid ja anioksüdatiivseid koostisosi, mis leiduvad näiteks puuviljades, pähklites ja veinis, võib aju otseselt oksüdatiivse stressi eest kaitsta.
Põletik võib mõjutada neurotransmittereid ajus, mis vastutavad emotsioonide eest. Hiljutine uuring inimestega näitas et toit on samuti seotud ajurakkude moodustamisega, seda eriti hipokampuses, mida seostatakse tujuga. Lisaks mõjutab toitumine soolestikubaktereid ehk mikrobioomi. Mikroobid lagundavad toitaineid ja loovad molekule, mis võivad tekitada põletikku või stimuleerida aju aktiivsust. Toitumine on soolestiku mikrobioomi muutmisel kõige olulisem osa. Loomkatsetes on nähtud, et taimsed toidud muudavad kõhu mikroobide mitmekesisust paremaks, rasvarikkad toidud näivad aga mikroobide tasakaalu häirivat.