Tervisenõu: mis on ateroom ehk rasunäärme ummistus? (1)

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Foto: Wikipedia

Ateroom võib väliselt meenutada väga suurt vistrikku, ent selle ravi ja eemaldamine on hoopis teistsugune.

Rasunäärme ummistuse olemuse seletab lahti üldkirurg dr Airi Tark:

Ateroom on väike tsüstjas moodustis nahaaluses koes, mida esineb sagedamini pea piirkonnas, kaelal, seljal ning harvemini jäsemetel. Suurus võib ulatuda mõnest millimeetrist mõne sentimeetrini. Ateroomil on ümber selge kapsel, mille sees valge, puderjas, halvasti lõhnav mass. Kuna rasunäärmete töö on aktiivsem just noorematel inimestel, siis esineb neid enam 30–55-aastastel inimestel. 

Kuni 70 protsendil juhtudest võib esineda koos rohkem kui üks ateroom ja tundub, et mõnel inimesel on eelsoodumus nende tekkimiseks. Seetõttu satuvad tihtipeale arsti vaatevälja samad inimesed, kellel on juba varem neid eemaldatud. 

Ateroom pole pahaloomuline haigus ning pole tõestatud ka selle tekkeriski, mistõttu kõiki ateroome eemaldama ei pea. Kui aga on tekkinud põletikud, ateroomi suurenemine või kosmeetiline defekt, siis võiks mõelda ateroomi eemaldamisele. Kindlasti ei soovitata kosmeetiku juures ateroome tühjaks pigistada või mingil muul moel traumeerida, kuna kapsel jääb sisse ja ateroom kasvab tagasi. Ateroomi eemaldamine toimub üldjuhul kirurgi ambulatoorsel vastuvõtul lokaalanesteesias. 

Mitte mingil juhul ei tohiks eeldada, et ühe ateroomi eemaldamine tekitab teisi juurde, nagu tihtipeale arvatakse. Kui ateroom pole täielikult koos kapsliga eemaldatud, võib see samasse kohta tagasi kasvada, kuid mujale uusi juurde ei tekita.


Loe ka teisi tervisenõu lugusid:

Artikkel ilmus algselt 02.10.2018

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles