Trennis süda taob nagu oleks viimnepäev? Põhjus võib olla hoopis muu kui vähene treenitus

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geneetika määrab, kuidas närvisüsteem reguleerib südametööd vastuseks lihaskoormuse tõusule.
Geneetika määrab, kuidas närvisüsteem reguleerib südametööd vastuseks lihaskoormuse tõusule. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kõrge vererõhk ja südame löögisagedus treenimise ajal ning selle järgselt on seotud edaspidise kõrge hüpertoonia ja teiste südame-veresoonkonna haiguste riskiga. Teadlased on nüüd avastanud nende keha reageeringute taga olevad geneetilised faktorid.

Inimeste kehad taluvad füüsilist aktiivsust erinevalt, seda võib mõõta ka indiviidide vahel varieeruvas südametöös sarnaste koormuste puhul, kirjutab Medical News Bulletin.

Uues uuringus heidetakse valgust südametalitluse ja geneetika seostele. Treeningute ajal ja järgselt ilmneva kõrge vererõhuga seondub kaks geenivariatsiooni: TRPV1 ja BDKRB2. Need geenid mängivad rolli selles, kuidas närvisüsteem reguleerib vererõhku ja südame löögisagedust vastuseks lihasstressile. Kõnealused geenivariatsioonid võivad omada olulist osa ka südameprobleemide tõttu toimuvates surmades ja seda just geenide poolt ärgitatud üliaktiivse südamelihaste töö tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles