Hüva nõu: mis aitaks sügisväsimuse vastu? (1)

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väsimus.
Väsimus. Foto: PantherMedia/Scanpix

Pime ja külm aeg võib olla kehale üpris koormav - kaob soov liikuda ja trenni teha, tekib isu toidu järele, mida organism tegelikult ei vaja. Piisava liikumise ja õige toitumisega saad keha ja vaimu erksana hoida ka pimedal ajal. Soovitusi selleks jagavad toitumisnõustajate ja personaaltreeneritena töötavad Katrin Pärt ja Kaisa Torn.

Meie kliimas on suuremal osal inimestel puudu D-vitamiinist. Kuigi ilus suvi andis palju päikeseenergiat, kipub selle toime kiiresti kaduma. Lisaks immuunsüsteemi tugevdamisele aitab D-vitamiin kaasa 300 ensüümi tööle, tapab vähirakke ja aitab kaasa kaltsiumi imendumisele, mis omakorda tagab tugevad luud. Selleks, et kehas D-vitamiini puudust ei tekiks, oleks mõistlik võtta seda juba oktoobrist. Kuna talvel me päikeseenergiast suurt midagi ei saa, soovitatakse D-vitamiini juurde võtta vähemalt kuni maikuuni.

Vitamiinid, mida saab ka toidust

Organismi vastupanuvõime parandamiseks on väga oluline C-vitamiin. Kui D-vitamiini puhul tuleks piisava annuse kättesaamiseks eelistada pigem preparaate, siis C-vitamiini saame kergesti ka toidust. Talve saabudes tulekski toidulaual eelistada toite, kus on rikkalikult C-vitamiini. Heaks valikuks on tsitruselised, peakapsas, brokoli, kõrvits, bataat ehk maguskartul ja spinat.

Söö korrapäraselt ja tasakaalustatult

Teame kõik seda rasket tunnet, kui oleme söönud liiga palju või vastupidi, liiga vähe, nii et tühi kõht segab keskendumist. Selleks, et enesetunne püsiks hea, peaksid suvine ja talvine toidulaud teineteisest mõnevõrra erinema. Külmal ajal tuleks valida immuunsüsteemi tugevdavaid, keha soojendavaid ja vitamiinirohkeid toitaineid.

Talvel võiksime süüa sooja toitu kolm korda päevas ja lubama endale paar-kolm vahepala. Toidukorrad ei tohiks olla üleliia suured, kuid peaksid sisaldama kõike vajalikku organismi heaks toimimiseks. Vahepalad on asendamatud kaaslased, mis aitavad kehale lisaenergiat anda. Lisaks mõjuvad need hästi kehakaalule, hormonaalsele tasakaalule ja seedimisele.

Loe pikemalt ajakirjast Sport.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles