Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Inimkonna tervislikuks toitumiseks napib puu- ja köögivilju

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögiviljad.
Köögiviljad. Foto: Panthermedia.net / Mythja Photography

Toitumisspetsialistide soovituste järgi peaks inimeste toidust suure osa moodustama puu- ja köögiviljad. Uuringu järgi ei ole võimalik neid sellisel määral kasvatada. 

Rühm Kanada teadlasi on teinud uuringu, mille põhjal väidavad, et maailma praegune põllumajandusliku tootmise struktuur ei suuda kuidagi tagada praeguste toitumisssoovituste täitmist, vahendab ERR Novaator

Guelphi Ülikooli toiduteadlane Evan Fraser ja ta kolleegid võtsid aluseks Harvardi Ülikoolis välja töötatud tervisliku toitumise soovitused, mille järgi peaksid inimese toidust poole moodustama puu- ja köögiviljad, veerandi täisteraviljatooted ning ülejäänu jagunema valgu- ja rasvarikaste toitude ning piimatoodete vahel.

Tuli välja, et praeguse maakasutusjaotuse jätkudes toodetaks maailmas rohkem teravilja, kui inimestel tegelikult vaja oleks, samuti toodetaks ülemäärases koguses rasvarikkaid toite ja suhkrut, kuid puu- ja köögivilju kasvatataks seevastu mitu korda vähem kui soovituste järgi peaks, ja ka valgurikkaid toite toodetaks liiga vähe.

Mis saaks siis, kui tootmine toitumissoovituste järgi ümber korraldada, loe edasi Novaatorist. 

Tagasi üles