Mis muutused toimuvad kehas, kui loobud kuuks ajaks trennist?

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hea on leida treening, mis rõõmu pakub ning mida tahaksid järjepidevalt teha.
Hea on leida treening, mis rõõmu pakub ning mida tahaksid järjepidevalt teha. Foto: Viktor Cap / PantherMedia / Scanpix

Olenemata sellest, kas treeningpaus tuleb sisse vigastuse, mõne haiguse või lihtsalt laiskuse tõttu, võib see üllataval kombel viia nii füüsiliste, vaimsete kui ka emotsionaalsete muutusteni organismis.

«Inimkeha on loodud olema füüsiliselt aktiivne. Kui lõpetad igasuguse treenimise, võid senised trennialased saavutused kaotada loetud nädalatega,» rääkis Oregoni ülikooli terviseaala professor Kerry Kuehl MyFitnessPal spordiblogis.

Treenimise lõpetamise staadiumid on tema sõnul järgmised:

Alates kümnest päevast toimuvad muutused ajus. Treeningute vahelejätmine ei puuduta vaid tugevust ja vastupidavust, vaid ka aju tööd, leiti ajakirjas Aging Neuroscience avaldatud uuringus. Seal selgus, et pärast kümnepäevast treeningpausi tuvastati osalenute ajudes verevarustuse vähenemine mitmesse ajupiirkonda. Sealhulgas oli vähesest aktiivsusest mõjutatud ka ajuosa hipokampus, mis vastutab mälu ja õppimisvõime eest.

Alates 12 päevast väheneb vastupidavus. Pärast 2016. aastal Bostoni maratoni läbmist nõustusid 21 jooksjat tegema edaspidi trenni mitte rohkem kui kaks tundi nädalas. Võrdluseks - enne maratoni jooksid nad nädalas ligi 50 kilomeetrit. Kehaliste testidega selgus, et nelja nädala pärast oli märgatavalt vähenenud keha võime tagada treeningu ajal vajalik verevarustatus ning stabiilne südametöö, mistõttu oli joosta palju raskem. Põhjus on ka selles, et treeningutest loobudes väheneb organismis mitokondrite hulk, mis toodavad kehas just füüsilise aktiivsuse ajal energiat.

Alates kahest nädalast väheneb jõud. Kui treenida järjepidevalt kolm korda nädalas mõõdukal koormusel 30 minutit korraga, suureneb jõud ja vastupidavus 10-15 protsenti. Kui treeningud katkestada, hääbuvad ka edusammud juba paari nädala möödudes. «Märksa kauem võtab aega see, et vormi saada, võrreldes sellega, et saavutatud vorm kaotada,» nentis Kuehl.

Alates viiest nädalast hakkad juurde võtma rasvkoe arvelt. Treeningutest loobumine hakkab pikemas perspektiivis suurendama keha rasvaprotsenti. Ajakirjas Journal of Strength and Conditioning Research avaldatud uuringus leiti, et professionaalsed ujujad, kes viieks nädalaks trennist loobusid, pidid silmitsi seisma kaalutõusuga. Suurenes nii nende talje kui ka keha rasvaprotsent, seda lausa 12 protsenti. Üldiselt mõjub treening kehale kui stiimul, mis hoiab lihased toonuses ning liigesed tervena. Kui see stiimul eemaldada, siis pole ka ime, et mõõdud hakkavad suurenema. Kuehl soovitab mingisugune füüsiline aktiivsus säilitada ka siis, kui paraned vigastusest. «Kunagi ei tasu täielikku pausi teha – säilitage kerge kuni mõõdukas aktiivsus, rõhudes kehaosadele, mis pole vigastusest mõjutatud. Paranedes võiks keskenduda pigem pikaajalistele eesmärkidele – kiiresti samasse vormi tagasi saamine peaks olema pigem teisejärguline,» märkis Kuehl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles