4 nippi, kuidas teha tavalisest jalutuskäigust rasva põletav treening

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalutamine turgutab tervist.
Jalutamine turgutab tervist. Foto: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Scanpix

Iga päev soovitatakse jalutada vähemalt 30 minutit, et hoida end aktiivsena, vähendada stressi ning tõsta tuju. Kui tahta aga jalutamisest teha treening, on vaja rohkem panustada, et sellega kaalu kontrolli all hoida.

MyFitnessPali blogi jagab nippe, kuidas võtta jalutamisest viimast, et sellega kaasneks ka suurem kaloripõletus.

Tõsta tempot. See mitte ainult ei kuluta lisakaloreid, vaid aitab ka rasva põletada. Ühes uuringus tehti kindlaks, et jalutajad, kes oma tempot varieerisid, põletasid rohkem kaloreid kui need, kes kõndisid terve aeg samas tempos. Lisaks on teine uuring viidanud, et tempo vaheldamine mõõdukast kiiremaks tagas efektiivsema rasvapõletuse. Seega tasub jalutada samuti intervallidena – näiteks kõigepealt kõnni rahulikus tempos kaks minutit, seejärel sama kaua mõõdukas tempos ning sörgi 30 sekundit – ja niimoodi otsast peale vähemalt 20 minuti vältel. Keha kohaneb kiiresti erinevate tempodega ning see teeb kõnnitreeningu efektiivsemaks.

Kaasa jõuharjutused. Mõõduka tempoga kõnd on hea kardiovaskulaarne treening, tunnis kulutad sellega 200-300 kalorit. Kui aga näiteks kõndida kolm minutit ning teha seejärel 30 sekundi vältel kükke või kätekõverdusi, suurendab see nii võhma, kalorikulu kui ka rasvapõletust.

Turni kõrgustes. Kui kõndida üles küngastest ja mägedest, kaasatakse sellega rohkem suuri lihasgruppe (säärtes, reites), mis kasutavad enam energiat ja seeläbi suureneb ka kalorikulu. Ühes uuringus tehti kindlaks, et künklikul teel kõndimine võib suurendada kulutatud kalorite hulka kuni kolmandiku võrra võrreldes tasase rajaga.

Lase käed käiku. Jalutamine ei pea tähendama ainult ühe jala asetamist teise ette. Mida enam lihasgruppe on töösse haaratud, seda suurem on ka pingutus ja kasu tervisele. Seega pane käed kõrval käima, et endale hoogu anda ja kasutada keha nii, nagu sellele on füsioloogiliselt ette nähtud. Kui võimalik, võid kõnnile kaasa võtta isegi väiksed hantlid (0,5 – 1,5 kg), mida viibutades suurendad südametööd ning rasvapõletust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles