Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Need ained ja toidud muudavad nägemise teravamaks

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Teravam nägemine on saavutatav karotinoidide abil.
Teravam nägemine on saavutatav karotinoidide abil. Foto: PantherMedia/Scanpix

Puu – ja köögiviljades sisalduvad pigmendid, mis parandavad nägemist.

Karotinoidide rühma kuuluvaid pilku teritavaid ühendeid on kolm – luteiin, zeaksantiin ja meso-zeaksantiin, vahendab News Medical.

Ulatuslike silmauuringute käigus selgus, et nende tarbimine aitab inimestel paremini nägema hakata. Organismi pigmentidega rikastada on äärmiselt oluline just vanuse tõusuga kaasneva nägemiskahjustuse puhul, aga ka oma töös kullipilku vajavatele inimestele.

Kõnealuseid karotinoide kasutatakse üha enam silmade tervise parandamiseks argiselt ka meditsiinis.

Neid võib saada küll tableti kujul apteegist, aga ka toidust saad ammutada nägemise hoidmiseks ja teritamiseks vajaliku hulga. Luteiini sisaldab kõige rohkem lehtkapsas, samuti on seda hulgaliselt võilillelehtedes, kaalikas, erinevates salatilehtes, spinatis. Zeaksantiini ühenesid leidub ohtrasti paprikas - mis saab tänu nendele oma punase värvuse-, samuti munarebus, maisis, goyi marjades, safranis.

Tagasi üles