Puu – ja köögiviljades sisalduvad pigmendid, mis parandavad nägemist.
Need ained ja toidud muudavad nägemise teravamaks
Karotinoidide rühma kuuluvaid pilku teritavaid ühendeid on kolm – luteiin, zeaksantiin ja meso-zeaksantiin, vahendab News Medical.
Ulatuslike silmauuringute käigus selgus, et nende tarbimine aitab inimestel paremini nägema hakata. Organismi pigmentidega rikastada on äärmiselt oluline just vanuse tõusuga kaasneva nägemiskahjustuse puhul, aga ka oma töös kullipilku vajavatele inimestele.
Kõnealuseid karotinoide kasutatakse üha enam silmade tervise parandamiseks argiselt ka meditsiinis.
Neid võib saada küll tableti kujul apteegist, aga ka toidust saad ammutada nägemise hoidmiseks ja teritamiseks vajaliku hulga. Luteiini sisaldab kõige rohkem lehtkapsas, samuti on seda hulgaliselt võilillelehtedes, kaalikas, erinevates salatilehtes, spinatis. Zeaksantiini ühenesid leidub ohtrasti paprikas - mis saab tänu nendele oma punase värvuse-, samuti munarebus, maisis, goyi marjades, safranis.