Liiga hea, et olla tõsi: kuidas tunda ära «imetoodet»?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidulisandid võivad lubada kaalulangust ilma pingutamata.
Toidulisandid võivad lubada kaalulangust ilma pingutamata. Foto: Martina Kovacova / PantherMedia / Martina Kovacova

Toidulisandi ostmisel tuleks veenduda kauba ja müüja usaldusväärsuses, sest paljud imetoodetena paistvad toidulisandid on müügil ebaseaduslikult ning ei pruugi olla ohutud.  

Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) annab teada «imetoodetest», mida reklaamitakse toidulisanditena, mis lubavad uskumatuid tulemusi ning ravivat toimet. Ometi ei ole nende müük Eestis seaduslik. Toidulisandite turule viimisest tuleb teavitada VTA-d. Selle tegemata jätmist käsitletakse seaduse rikkumisena.

VTA toiduosakonna peaspetsialisti Airika Salumetsa sõnul tuleb toidulisandi ostmisel olla tähelepanelik. «Internetist toidulisandeid ostes on oluline tutvuda ettevõtte taustaga. Enne toidulisandi tellimist e-poest tuleb veenduda kauba ja müüja usaldusväärsuses. Soovitav on vältida veebilehti, mille puhul ei ole võimalik ettevõtet ja asukohta kindlaks määrata,» selgitab Salumets.

«Tarbijad on meie poole pöördunud seoses toidulisanditega, mille puhul kaheldakse toote ohutuses ning müügi seaduslikkuses. Tihti kurdetakse ka agressiivse müügi üle,» toob Salumets näiteid.

Kuus peamist ohumärki, mille järgi «imetoode» ära tunda:

  • toidulisandit reklaamiv eestikeelne tekst ei ole grammatiliselt korrektne;
  • tootele on müügipakkumisel märgitud soodushind, mis on määratud konkreetseks ajaks. Näiteks soodusmüük kestab teatud kellaajani või kuupäevani;
  • tootele omistatakse uskumatuid omadusi (näiteks: «Sale figuur pingutamata»);
  • kasutajate positiivsed arvamused/kommentaarid, mis tunduvad liiga head, et tõsi olla (näiteks: «Soovitan väga! Olen võtnud neid kaks kuud ja kaotanud seitse kilo. Alustan pärast rasedust uuesti»);
  • puudub täpne info toote koostisosade ja koguste kohta;
  • ettevõtte nimi ning kontaktandmed puuduvad.

Saabunud ilmadega mõtlevad inimesed üha enam toidulisandite kasutamisele. Tarbitakse erinevaid vitamiine, et organism saaks vajalike toitaineid. Seejuures on oluline meeles pidada, et toidulisandite eesmärk on tavatoitu täiendada, kuid need ei asenda mitmekesist toitumist. Oluline on rõhutada sedagi, et tervislikud eluviisid saavad alguse läbimõeldud toidulauast ning mõõdukast liikumisest. Seega tasub enne toidulisandite kasutama hakkamist alati konsulteerida asjatundjaga.

Kõigist Eestis turule viidavatest toidulisanditest tuleb teavitada Veterinaar- ja Toiduametit, mille tulemusena lisatakse tooted avalikku andmebaasi. Teavitamise eesmärk on anda ülevaade Eesti turul olevatest toidulisanditest, võimaldades paremini järelevalvet korraldada. Samuti on võimalik VTA poole pöörduda juhul, kui puudub veendumus toidulisandi ohutuses.

Salumetsa sõnul on väga oluline, et tarbijad teavitaksid toodetest, mis tunduvad kahtlased. «Järelevalveasutusena uurib Veterinaar- ja Toiduamet igat kaebust, et tarbijani jõuaks ohutu toit,» rõhutab Salumets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles