Saladuslikud ülekilod: kas oled tühja taldriku sündroomi ohver?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõtle hetkeks, kas sööd lihtsalt taldrikut tühjaks või on kõht veel tõesti tühi.
Mõtle hetkeks, kas sööd lihtsalt taldrikut tühjaks või on kõht veel tõesti tühi. Foto: Cseh Ioan / PantherMedia / Cseh Ioan

Paljusid inimesi ühendab ülekaalulisusesse panustav suhtumine, mille kohaselt tuleb taldrik tühjaks süüa ka siis, kui ei olda enam näljased. 

Kohusetundest taldriku tühjaks söömine võib tulla erinevatest põhjustest, panustada ülekaalu tekkimisse ja nurjata püüdu kaalu langetada, vahendab Health 24.  

See on viis, kuidas tarbimine lõpetada, kuid pika aja peale hakkab see ka inimese vöökohale mõjuma. Tühja taldriku idee pärineb erinevatest kohtadest, märkis Washingtoni ülikooli toitumisteadlane Connie Diekman. Nälgivad lapsed, toidunappus Teise Maailmasõja ajal ning samuti see, et paljud inimesed ei märka täiskõhutunnet ning söövad niikaua, kuni toit on otsas, loetles ta. Mis täpselt paneb inimese oma taldrikut tühjaks sööma, on väga individuaalne, kuid mure selle üle on globaalne. Ülesöömine on ka üks ülekaalulisuse probleemi põhjustajatest.

Need lisaampsud võivad viia ülekilodeni või saboteerida kaalu langetamist. Kliiniline toitumisnõustaja Lisa Sandon on tühja taldriku mentaliteediga samuti tuttav ning julgustab oma kliente, kes soovivad kaalu langetada, mitte sööma vaid kohusetundest. Sandon soovitab aeglasemalt süüa, et tunda õigel ajal ära, mil kõht on täis. Enamasti jääb kiiresti sööjatel see märkamata, sõnas ta. Teine strateegia on väiksemate portsjonite taldrikule tõstmine. Teadlik söömine on aga tema sõnul kõige olulisem. Võta hetk, et mõelda, kuidas sa ikkagi end selle viimase ampsu suhtes tunned, kui kõht on tegelikult juba täis,» andis Sandon nõu.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles