Tõenäoliselt oleme kõik kogenud olukorda, kus ei tea täpselt, kui palju pastat või riisi keeta ja igaks juhuks valmistame natuke rohkem. Nüüd saad endale sobivaid toiduportsjoneid mõõta käe abil.
Praktilised soovitused, kuidas toiduportsjoneid käe abil mõõta
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti Toitumisfond avaldas sel kuul uue juhendi, millega määrata toiduportsjoni suurust. Soovitused on loodud selleks, et aidata inimestel leida sobiv kogus erinevate toidugruppide puhul ning vältida ülesöömist või toidu raiskamist. Soovitustes mõõdetakse portsjoni suurusi praktiliselt sööja käe suurusega ja tülikat kaalumist vaja ei ole.
Kuigi kõik terved täiskasvanud vajavad enam-vähem samu toidugruppe, siis olenevalt inimesest võivad soovituslikud portsjonid üpris palju erineda. Mõõtes portsjoneid käe järgi, saab paremini hinnata konkreetse inimese vajadust.
Üks portsjon on näiteks:
- Kaks peotäit keetmata pastat või riisi
- Kimp keetmata spagette, mis mahub nimetissõrme ja pöidla vahele moodustatud ringi sisse
- Kahest käest moodustatud kausi jagu keedetud pastat või riisi
- Rusikasuurune küpsetatud kartul
- Kolm peotäit hommikusöögihelbeid
- Käelaba suurune grillitud kana rinnalihatükk
- Kahe pöidla suurused tükid juustu
- Üks supilusikas maapähklivõid
- Kolm supilusikatäit pehmet juustu
Päeva jooksul võiks süüa igast toidugrupist:
- Puu- ja juurviljad: vähemalt viis portsjonit päevas
- Tärkliserikkad süsivesikud: 2–4 portsjonit
- Oad, läätsed, kala, muna, liha ja teised algud: 2–3 portsjonit päevas
- Piimatooted ja muud toidugrupid: 2–3 portsjonit