Kosutav uni: piisavalt magamine paneb aju vähem valu tundma

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Unepuudus pani teadusuuringus osalejad valule rohkem reageerima.
Unepuudus pani teadusuuringus osalejad valule rohkem reageerima. Foto: Shutterstock

Unepuudus mõjub ajule mitmel viisil, vähendades nii kognitiivset võimekust kui ka halvendades mälu. Uus uuring leidis, et magamatus kahjustab ka aju loomulikke valu leevendamise mehhanisme.

California Berkley ülikooli neuroteaduse ja füsioloogiaprofessor Matthew Walker uuris koos doktorandi Adam Krausega, kuidas mõjutavad magatud tunnid aju valutunnetamist, ning leidsid, et unepuudus muudab valutunde suuremaks, vahendab Medical News Today

Walker ja Krause mõõtsid 24 terve noore osaleja valutundlikkust, lastes kuuma õhku vastu nende jalgu. Samal ajal skaneerisid teadlased osalejate ajusid, vaadates neid piirkondi, mis valuga tegelevad.

Teadlased mõõtsid algul osalejate valuläve pärast korralikku ööund. Kui valulävi oli käes, korrati protseduuri pärast magamata ööd. Terves grupis tundsid magamata osalejad madalama temperatuuri juures ebamugavust, kui esimeses katses. Vigastus on küll sama, kuid vahe on selles, kuidas aju ilma piisava uneta valu hindab. 

Uurijad leidsid, et aju somatosensoorne ajukoor ehk ajuosa, mis on seotud  valutundlikkusega, oli vähe maganud osalejatel hüperaktiivne. See kinnitas teadlaste hüpoteesi, mille järgi unepuudus häirib valuga seotud ajuosasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles