Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

20 tervislikku valgurikast toitu, mis toetavad lihaskasvu ja taastumist

Copy
Läätsesupp. Läätsed on valgurohke toit.
Läätsesupp. Läätsed on valgurohke toit. Foto: Tuuli Mathisen

Umbes viiendik meie tarbitavast toidust peaks olema valgud. Valkude põhiülesanne on organismi kasvamise, ehituse ja arengu tagamine. 

Treeningu ajal on lihased suuremas stressis kui tavaolekus ja vabaneb olulisel määral piimhapet. Seetõttu on vaja sportlastel taastada kahjustatud rakke ning samal ajal asendada vanu rakke uutega. Valkude tarbimine peale treeningut aitab seda protsessi toetada. Portaal Boxrox toob välja 20 tervislikku valgurikast toitu, mis aitavad treenijal päevast valguvajadust kätte saada. 

20 valgurikast taimset ja loomset toitu

Tuunikala: 30 grammi valku 100 grammis.

Kalkun: 29 grammi valku 100 grammis.

Tofu: 8 grammi valku 100 grammis.

Maapähklivõi: 21 grammi valku 100 grammis. Ettevaatlik tuleb olla rasvaga, mida 100 grammis pähklivõis leidub 50 grammi.

Aedoad: 24 grammi valku 100 grammis.

Kikerherned: 19 grammi valku 100 grammis.

Muna: 6 grammi valku 100 grammis.

Kodujuust: 11 grammi valku 100 grammis.

Värske brokoli: 2,8 grammi valku 100 grammis.

Rooskapsas: 3,4 grammi valku 100 grammis.

Kana: 27 grammi valku 100 grammis.

Edmame oad: 11 grammi valku 100 grammis.

Kreeka jogurt: 10 grammi valku 100 grammis.

Läätsed: 25 grammi valku 100 grammis.

Piim: 8 grammi valku ühes klaasis (250 milliliitris).

Krevetid: 22 grammi valku 100 grammis.

Kinoa: 14,1 grammi valku 100 grammis.

Sojapiim: 8 grammi valku ühes klaasis.

Loomaliha steik: 25 grammi valku 100 grammis.

Lõhe: 20 grammi valku 100 grammis.

Tagasi üles