Kehv toitumine 20. eluaastates võib tervisele põntsu panna

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia/Sergejs Rahunoks/Scanpix

Rasvarohke menüü 20.-30. eluaastates ei pruugi halvasti mõjuda mitte ainult kaalule ja taljele, vaid tõstab haigusriski ka edasises elus.

Hiina Qingdao Ülikooli teadlaste sõnul põhjustab rasvaste toitude tarbimine soolestikus heade bakterite vähenemist ning isegi mutatsioone, edastab Daily Mail. Täpsemalt muudab ebatervislik toitumine mikrobioomi ehk soolebakterite ökosüsteemi, mis lagundab maos toitu. Kui mikrobioom kannatab, võib suureneda põletikumarkerite tase kogu kehas. Hiina teadlaste uuring avaldati ajakirjas Gut ning seal viidati, et ebatervislik toidulaud külvab seemne mitmete haiguste (diabeet, südamehaigused, ainevahetushäired, insult) tekkeks.

Teadlased testisid eri rasvasisaldusega menüüd ja sellega kaasnevaid muutusi soolestikus tervete Hiina täiskasvanute peal. Kui muidu võis hiinlasi pidada madala rasva ning kõrge süsivesikute sisaldusega menüü eelistajateks, siis nüüd on toidulaud hakanud muutuma, sinna jõuab rohkem rasva ning vähem süsivesikuid. 217 osalejat vanuses 18-35 eluaastat jagati kolme gruppi – üks hakkas pidama madala rasvasisaldusega (20% menüüst) dieeti, teine mõõduka (30%) ja kolmas kõrge rasvasisaldusega (40%) dieeti. Kiudainete ja valgu osakaal menüüdes oli sama, süsivesikute osakaal erinev. Iga osaleja pidas sellest kinni kuus kuud. Toitumise mõju mikrobioomile ja keha põletikumarkeritele jälgiti vere- ja roojaproovide abil.

Kuue kuu vältel kaotasid osalejad vähesel määral kaalu, enim aga need, kes olid madala rasvasisaldusega dieedil. Olulised muutused, mis võivad tervisele pikemas perspektiivis mõjuda, olid märgata aga kõrge rasvasisaldusega menüü grupi puhul. Neil vähenes sooles heade bakterite hulk ning suurenes n-ö halbade bakterite osakaal, mis on seotud II tüübi diabeedi tekkega. Veel tõusis nende bakterite hulk, mida seostatakse kõrgenenud kolesteroolitasemega. Lisaks põhjustas rasvarohke menüü olulisi ning potentsiaalselt kahjulikke muutusi pika ahelaga rasvhapete ainevahetuses. Selle tulemusena võib suureneda kehas põletikulisuse tase.

Kuna osalejad olid noored, terved ja normaalkaalus, ei pruugi uuringutulemused hetkel olla laialdaselt kohaldatavad. Teadlaste arvates võiks siit aga kõrva taha panna selle, et toidurasvade piiramine menüüs on vajalik. «Võrreldes madala rasvasisaldusega dieediga näivad rasvarikka toidulaua tulemused soovimatud juba lühikese aja jooksul ning isegi noorte täiskasvanute hulgas,» märkisid autorid. Seega rasvade üleküllus veel pikema ajaperioodi jooksul võib suurendada mitmete haiguste tõenäosust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles