4 levinumat viga kükkide tegemisel, mis nullivad harjutuse kasuteguri

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õige kükiasend.
Õige kükiasend. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Kükid on trennis üks populaarsemaid harjutusi, ent ometi pole paljud selgeks saanud nende õiget tehnikat, mis paneb aga lihased-liigesed ohtu.

Korralikult tehtud kükid tugevdavad jala-, tuhara- ja mitmeid muidki lihaseid, parandavad alakeha liikuvust ning hoiavad luud ja liigesed tervena, kirjutab Runtastic spordiblogi. Vale tehnikaga kükid ei aktiveeri aga piisavalt lihasgruppe, panevad liigesed surve alla ning suurendavad vigastuste tekkeriski.

Kükk on valdavalt alakeha haarav, reie- ja tuharalihaseid töösse rakendav keharaskusega harjutus, mille tegemisel võib kaasata lisaraskusi (hantlid, sangpomm, kang). Küll aga mängib kükke tehes olulist rolli ka selja asend ning see, et pingutad kõhulihaseid. Kükke tegema asudes võiksid võtta puusadelaiuse harkseisu, hoida varbad otse või natuke väljapoole suunatult. Tõmba kõhulihased pingule, nagu keegi tahaks sind kõhtu lüüa, hoia selge sirge ning vaata otse.

Esimene viga, mis kükkides tehakse, on kohe alla laskudes põlvede kõverdamine. Tegelikult on oluline esmalt suunata puusad alla, nagu hakkaksid taha pingile istuma, ja alles seejärel tulevad põlved kaasa. Seda saab vabalt harjutada tooli peal ning järgnevalt proovida «istuda» nähtamatule toolile.

Õige kükiasend.
Õige kükiasend. Foto: Ron Sumners / PantherMedia / Ron Sumners

Teine viga puudutab samuti põlvi. Kükkides on tähtis, et põlved oleksid suunaga välja-, mitte sissepoole. Põlvede sissepoole suunamine võib võimaldada küll madalamat kükki, ent see paneb põlvedele liigse koormuse ja tekib vigastuste oht. Seega suuna kohe alguses varbad natuke väljapoole ning jälgi, et põlved järgiksid sama suunda. Seega põlved peaksid liikuma samasse suunda nagu varbadki.

Kolmas sagedane viga on selja asendi unustamine, kui keskendud rohkem jalgadele. Selg ei tohi kükki tehes vajuda küüru, vaid peab olema sirge, ning rind samuti ees, mitte küürakil. Asendit võib aidata paika seada see, kui vaatad kükki tehes otse, mitte alla. Ära tõmba õlgu samal ajal pingesse. Käed võid aga panna enda ette kokku.

Neljandaks tüüpveaks peetakse kandade õhkukergitamist. Kükki tehes peaks keharaskus olema kandadel, mitte varvastel, seega ei tohiks kannad mingil juhul maast lahti kerkida. Kui jälgid esimest nõuannet ning istud otse alla, siis peaks keharaskus olema õigel kohal. Kui hakkad püsti tõusma, siis surugi end püsti kandadele toetudes. Kui hoiad raskuse kandadel, siis peaksid olema pigem suuteline varbaid maast lahti tõstma ja seda võid asendi kontrollimiseks ka proovida.

Üldiselt kehtib aga kükkide puhul põhimõte, et harjutamine teeb meistriks. Vaata pilte, võrdle oma asendit end peeglist nähes ning katsu enne asend käppa saada, kui võtad abiks hantlid või kangi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles