Efektiivne kaalulangetuse meetod, mis võtab vaid 15 minutit päevas

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidu üles märkimine telefoni rakendusse võimaldab jälgida söödud koguseid ja vältida ülesöömist.
Toidu üles märkimine telefoni rakendusse võimaldab jälgida söödud koguseid ja vältida ülesöömist. Foto: Josep M Suria / PantherMedia / Josep M Suria

Toitumisteadlane uuris, kui palju edukatel kaalulangetajatel päeviku pidamisele aega kulub ja üllataval kombel mitte kuigi palju.

Vermonti ülikooli uuring leidis, et kaalulangetusprogrammis osalenud inimesed, kes jälgisid söödud toitu telefonirakenduse abiga, kulutasid sellele vaid 15 minutit päevas ja võtsid nii edukalt kaalust alla. CBC News vahendab 25. veebruaril ajakirjas Obesity avaldatud uuringut, kus vaadati, kui palju võtab toidupäeviku pidamine aega neil, kes ka päriselt kaalust alla võtavad.

Uurijad loodavad, et tulemused motiveerivad inimesi toidupäevikut pidama, sest pannes kirja kõik, mida päeva jooksul sööd ja jood, on võimalik efektiivselt kaalust alla võtta. Tegevus annab hea ülevaate päevas tarbitud kaloritest ja rakenduste abiga saab infot tarbitud rasvade, valkude ja süsivesikute jaotuse kohta. See on väga tõhus ja mitte nii keeruline, kui arvatakse, sest toidu jälgimiseks mõeldud rakendused on laialt levinud. 

Uuring analüüsis 142 ülekaalulise või rasvunud inimese andmeid, kes osalesid internetis pakutavas kaalulangetuse programmis. 24-nädalane programm koosnes iganädalastest grupikohtumistest, kus arutati kaalulangetus tehnikaid, näiteks eesmärkide seadmist ja enda jälgimist. Samuti julgustati osalejaid treenima ja vähendama päevaste kalorite hulka. Osalejad kasutasid veebilehte ka oma igapäevaste toidukoguste jälgimiseks. Veebileht kogus samal ajal andmeid selle kohta, kui palju aega sissekannatele kulutati ning kui tihti inimesed sisse logisid.

Uuringu esimesel kuul kulutasid osalejad keskmiselt 23,2 minutit toidu jälgimisele. Uuringu lõpuks kulutati toidukoguste sisse kandmiseks aga vaid 14,6 minutit päevas. Üllatavalt ei kulutanud need, kes kõige rohkem kaalu kaotasid toidukoguste sisse kandmisele rohkem aega kui need, kes kaotasid kõige vähem kilosid.

Küll aga olid kõige edukamatel kaalulangetajatel tihedamad ja järjekindlad sisselogimised. Näiteks logisid rohkem kui kümme protsenti kehakaalust kaotanud osalejad päevas veebilehele keskmiselt 2,7 korda ja salvestasid oma toidukoguseid rohkem kui 20 päeval nädalas. Uuringu autor Vermonti ülikooli toitumise ja toiduteaduse osakonna juhataja Jean Harvey sõnas, et kaalulangust paistis soodustavat päeviku pidamise tegevus iseenesest, mitte sellele kulutatud aeg.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles