Ülevaatlikus uuringus vaadati, milline mõju on punase liha asendamisel teiste toitudega.
Enneta südamehaigusi: uuring leidis, millega tuleks toidus asendada punane liha
Purdue ülikooli ja Harvardi T.C. Chani rahvatervisekooli teadlased analüüsisid varem tehtud katseid, kus vaadati, milline mõju on punase liha asendamisel teiste toiduainetega. Leiti, et dieedid, kus asendati loomaliha tervisliku taimse valguga vähendas südamehaiguste riskifaktoreid, vahendab Eurekalert.
Asendades punase liha taimse valguga, vähenesid südamehaiguste riskid: triglütseriidide sisaldus veres ja vererõhk. Taimne valk võis tulla näiteks pähklitest, sojast, kaunviljadest või muudest taimedest. Palju punast liha sisaldav dieet seostus kõrgema triglütseriidide tasemega, kuid peale selle ei olnud sel erilist vahet teiste dieetidega. Vaadates aga suurel hulgal punast liha sisaldavat dieeti võrdluses hulganisti taimset valku sisaldava toidulauaga, olid südamehaiguste riskid, näiteks «kahjulik» LDL kolesterool, madalamad.
Uuringu autori epidemioloogia- ja toitumiseprofessori Meir Stampferi sõnul on mõttetu küsida, kas punane liha on hea või halb. Tema sõnul tuleb seda küsida pigem millegagi võrdluses. «Asendades burgerid küpsiste või friikartulitega, ei muutu inimene tervislikumaks. Vahetades see aga välja tervislike taimsete valguallikatega, näiteks pähklite ja ubadega, on võimalik oma tervist parandada,» sõnas ta.