Arst: pinged kodus ja tööl tapavad rohkem kui vähk

Eero Merilind
, perearst
Copy
Töö
Töö Foto: Shutterstock

Pinged kodus ja tööl, stress ning sellest tingitud hooletu suhtumine oma tervisesse nõuab igal aastal üle 8000 eestimaalase elu. Seda on kaks korda rohkem, kui lahkub meie seast vähi tõttu! Perearst Eero Merilind kirjutab, et enamik neist surmadest on aga lihtsasti ennetatavad.

Haigustest rääkimisel saab märkimisväärset tähelepanu eelkõige vähk. See on tänuväärne, kuid jätab ühtlasi mulje, justkui oleks tegu peamise suremuse põhjusena Eestis – samas kui Terviseinfo.ee andmetel sureb vähki igal aastal 3800 inimest ja südamehaigustesse üle 8000. 

Südamehaigusi tekitavad liigsed pinged ja stress, mis toovad kaasa ülekoormustunnet, unetust ja ärritust, see võib viia vererõhu tõusmiseni. Kõrge vererõhk on omakorda insuldi, müokardiinfarkti, südamepuudulikkuse, neerukahjustuse, kognitiivsete häirete ja enneaegse surma oluline riskitegur.

Kõiki neid koledaid haigusi on aga võimalik ennetada. Esiteks tuleb põhjalikult mõelda sellele, mis täpsemalt stressi põhjustab. Põhjuseid on alati palju, aga tihti on peamisteks süüdlasteks liigne töökoormus, sassis isiklikud suhted ja rahalised probleemid. Siin on oluline küsida abi, olgu selleks siis koduse koormuse jagamine või professionaalne abi isiklike küsimuste lahendamiseks. Rääkimine aitab.  

Pingeid aitab leevendada ka liikumine ja värskes õhus aja veetmine – piisab ainult 30-minutilisest jalutuskäigust päevas. Ära ei tohi unustada ka oma toitumise jälgimist. Enda premeerimine rasvarohkete toitudega nagu kartulikrõpsud ja pirukad, on tegelikult keha karistamine ja väga aeglane viis oma elupäevade lühendamiseks. Sellised «preemiad» ainult tõstavad kolesteroolitaset, see omakorda soodustab südamehaiguste teket. 

Rasvarohkete toitude asemel soovitan süüa näiteks puu- ja köögivilju. Suvel on turul palju head värsket kraami saada. Just praegu on õige aeg tankida end aiasaadustesse salvestatud suvepäikesest täis. Premeeri end hoopis poole kilo maasikate või murelitega. 

Tasub meeles pidada, et stress ei ole tingimata halb asi – mõõdukas stress võib mõjuda motiveerivalt ja tõsta töötahet. Kuid stress võib väga lihtsalt üle kuhjuda ja kurjaks muutuda. Tänapäeva kiires ja keerulises maailmas võivad juba lihtsad tööülesanded närvid pingule ajada. Oluline on võtta aeg maha, ja seda mitte ainult natukeseks suvel – puhkama peab suvel vähemalt neli nädalat ja talvel kaks. See mõjub hästi sinu tervisele ja sinu suhtele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles