Personaaltreener: harrastussportlase edu määravad neli salarelva

Kaspar Nisu
, Personaaltreener
Copy
Harrastaja võiks pöörduda ka füsioterapeudi poole, kes oskab soovitada keha omapärast lähtuvaid harjutusi.
Harrastaja võiks pöörduda ka füsioterapeudi poole, kes oskab soovitada keha omapärast lähtuvaid harjutusi. Foto: Arturs Budkevics / PantherMedia / Arturs Budkevics

«Maailma parimates meeskondades on palgal arstid, psühholoogid, kokad, füsioterapeudid, treenerid, abitreenerid ja paljud teised. Kas ja millist tiimi vajab harrastussportlane?» arutleb treener Kaspar Nisu oma ajaveebis.

Kuigi vahe tippsportlaste ja harrastajate vahel on ajas muutunud tunduvalt väiksemaks, ei vaja harrastaja kindlasti selliseid treeningtingimusi ja tiimi nagu tippsportlane. Tippsportlase jaoks on see töö ja kui harrastaja treeniks samamoodi, laastaks see varem või hiljem füüsilise ja vaimse tervise.

Sellegipoolest vajavad ka harrastajad ja tervisesportlased juhtnööre treeningute planeerimiseks ja lihaspinget maandavat massaaži. Millise tiimi võiks harrastaja enda ümber luua?

Perekond

Sinu tiimi kõige tähtsam osa on sinu perekond. Millegi uuega alustamisel ei ole midagi olulisemat, kui koduste toetav tugi. Kui sul elukaaslast ei ole, on selleks sinu vanemad või lähimad sõbrad. Vaimne toetus on edu nurgakivi.

Treener

Arvame tihti ekslikult, et treenerid on mõeldud sportlastele. See arusaam on väär. Loomulikult ei saavuta tippsportlane edu treenerita, eriti kui sportlane on nooremapoolne. Treeneri roll on aga ülioluline just neile, kes on otsustanud hiljuti hakata regulaarselt treenima, kuid ei tea täpselt, kuidas, mida ja kui palju edu saavutamiseks teha. Soovitan kindlasti  hankida treener kodukoha lähedalt, mitte tellida treeningkava sinust mitmesaja kilomeetri kaugusel elavalt treenerilt. Nii saad temaga vajadusel kiiresti kohtumise kokku leppida ja tehtut analüüsida.

Massöör

Lihaspingeid ei tekita ainuüksi sportimine, vaid ka igapäeva elus tekkiv vaimne pinge. Head massaaži vajab aegajalt meist igaüks. Massööride käekirjad on väga erinevad. Selleks et aru saada, milline massöör sulle sobib, külasta mitmeid erinevaid teenusepakkujaid. Kindlasti leiad õige massööri varsti. Kui oled endale sobiva tiimiliikme leidnud, külasta teda korra kuus ja katsu jõuda probleemi likvideerimiselt profülaktika faasi ehk mine massaaži juba enne, kui mõni tõsisem probleem endast märku annab.

Füsioterapeut

Oled otsustanud hakata regulaarselt sportima? Esmalt võiksid külastada professionaalset füsioterapeuti. Mida füsioterapeuti puhul esmalt hinnata? Vaata kindlasti tema elulookirjeldust. Meie kõigi kehad on erinevad ja vajavad erilähenemist. Hea füsioterapeut hindab esmalt sinu keha ja rühti ning soovitab harjutusi, millest on sulle kasu. Järgi neid, sest need arvestavad sinu eripäradega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles