Loe, milline toitumine vähendab testosterooni taset kõige enam

PM Tervis
Copy
Toitumine mõjutab testosterooni taset
Toitumine mõjutab testosterooni taset Foto: Shutterstock

Meeste sperma kvaliteet on viimase 38 aasta jooksul Euroopas, Ameerika Ühendriikides, Austraalias ja Uus-Meremaal 60 protsenti langenud. Teadlased hoiatavad, et kui mehed oma toitumist ja elustiili ei muuda, viib see lõpuks tõsise viljatusprobleemini.

Samades piirkondades on langemas ka testosterooni tase ning teadlased kahtlustavad, et selle taga on saastunud keskkond, suitsetamine, liigne alkoholi tarbimine ja ebatervislik toitumine. Tegemist on tõsise probleemiga, sest lisaks viljakusele mõjutab testosterooni tase lihasmassi, luutihedust ja sugutungi. 

Tegemist on seni suurima uuringuga, milles üritati välja selgitada toitumise mõju sperma kvaliteedile. Uuringust on selgunud, et meestel, kes toitusid peamisest töödeldud või valmis toitudest, oli ühes seemnepurskes 39 miljonit seemnerakku vähem kui teistel meestel. Kehv sperma kvaliteet võib lisaks vähenenud viljakusele viidata ka teistele terviseprobleemidele

Uuringus osales 2935 normaalkaalus taanlast, kelle keskmine vanus oli 19 aastat ning kes pidid sõjaväkke pääsemise jaoks läbima tervisekontrolli. Meestelt võeti vere- ja spermaproovid ning neil tuli täita küsimustik oma toitumisharjumuste kohta. 

Leiti, et kõige parem sperma kvaliteet oli neil meestel, kes sõid sageli kala, kana, puu- ja juurvilju, pähkleid ja jõid piisavalt vett. Kõige kehvem sperma kvaliteet oli meestel, kes sõid regulaarselt töödeldud süsivesikuid ja liha, kiirtoitu, magustatud jooke ja suure rasva sisaldusega toite. Märkimisväärne on ka see, et taimset toitu eelistavatel meestel oli samuti oluliselt parem sperma kvaliteet kui töödeldud ja ebatervislikku toitu söönud meestel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles