Karmen Joller: Covid-19 diagnoosi saab panna ka ilma testita (5)

Copy
Perearst Karmen Joller
Perearst Karmen Joller Foto: Eero Vabamägi

Perearsti Karmen Jolleri sõnul võib valitsuse otsus mitte testida kõiki soovijaid küll tekitada hirmu, kuid suur alust sellel ei ole, sest Covid-19 diagnoosi saab panna ka ilma testita.

Facebookis avaldatud postituses rääkis Joller, et kõiki arste on arstiteaduskonnas õpetatud inimese tervist hindama ja jälgima ka ilma igasuguste analüüside ja uuringuteta.

«Meile on õpetatud, et 80 protsenti, väga sageli ka 100 protsenti diagnoosist tuleb inimese ärakuulamise ja läbivaatuse põhjal. Lisaks õpetatakse arstiteaduskonnas algusest peale kuulama intuitsiooni. Me elame teaduse- ja tehnikamaailmas, kuid ometigi on arstidel ka tavalises igapäevatöös vaja sageli teha otsuseid ilma igasuguste analüüside ja uuringuteta, seda ka väga keerulistes olukordades, kus kaalul on inimese elu,» ütles ta.

Jolleri sõnul on analüüsid ja uuringud küll väga vajalikud, kuid piiratud ressursside tingimustes tuleb lähtuda inimese vajadusest, mitte soovist. «Ma mõistan, et valitsuse otsus mitte testida kõiki inimesi tekitab ebakindlust ja hirmu. Aga see on vajalik otsus selleks, et pühenduda nende abistamisele, kes praegu vajavad arstiabi kõige rohkem. Aga ka nende toetamisele, kelle ülesanne on riiki ja meditsiiniasutusi toimimas hoida ja inimesi vahetult aidata.»

Covid-19 esmane diagnoos ongi sümptomipõhine. «Meedik kuulab teie jutu ära, vajadusel kutsub läbivaatusele ja vaatab teid üle. Läbivaatusele kutsume inimesed, kellel kahtlustame tüsistusi, näiteks kopsupõletikku. Neil võtame vajadusel vereanalüüsi, suuname röntgenisse - nii nagu ikka, praegusel ajal muidugi väga rangeid hügieenireegleid järgides,» selgitas ta.

Spetsiifilist ravi Covid-19 vastu ei ole. «Arsti poolt vajavad tähelepanu eelkõige inimesed, kellel tekivad tüsistused, ja siis ravitakse neid nii, nagu ikka. Kõik teised paranevad ilma arsti sekkumiseta, enesetunne - tõsi küll - võib olla üsna kehv. Väga paljud põevad nakkust kergelt ja sümptomid on lühikest aega.»

Haigestumise korral soovitab Joller nõuannete saamiseks külastada Eesti Perearstide Seltsi kodulehekülge. Vajadusel saab helistada oma perearstile või perearsti nõuandetelefonile 1220. «Ärge muretsege - te saate vajadusel arstiabi sõltumata sellest, mis on teie diagnoos!» kinnitas ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles