Teadlased õpetavad, kuidas epideemia ajal toituda

PM Tervis
Copy
Tervislik toit kaitseb viiruste eest.
Tervislik toit kaitseb viiruste eest. Foto: Shutterstock

Toitumine mõjutab meie vaimset ja füüsilist tervist ning immuunsüsteemi võimekust haigustekitajatega võidelda. Seetõttu on epideemia ajal eriti oluline organismi toetada ja teadlikult toituda, vahendab Medical Daily.

Teadlased soovitavad epideemia ajal pöörata enam tähelepanu toitumisele ja füüsilisele aktiivsusele, et parandada organismi vastupanuvõimet. Selleks on oluline süüa iga päev 400 grammi puu- ja juurvilju, täisteratooteid ja pähkleid ning seemneid. Värsketes toiduainetes leiduvad vitamiinid ja mineraalid aitavad kehal moodustada immuunmälu, mis takistab samal patogeenil ehk haigustekitajal organismi mitu korda nakatada. Seeläbi areneb immuunsus hooajaliste viirushaiguste vastu. 

Eriti oluline on süüa lehtsalateid (spinat, rukola, lehtkapsas), erinevaid kaunvilju, vürtse ja puuviljadest õuna ja apelsini. Külmutatud marjad nagu mustikad, jõhvikad, tikrid ja maasikad sisaldavad samuti mitmeid olulisi vitamiine. 

Vältida tuleks toite, mis suurendavad organismis põletiku taset ning vähendavad seeläbi organismi võimet viirustega toime tulla. Põletiku taset suurendavad peamiselt töödeldud toiduained, maiustused, liigselt loomseid rasvu sisaldavad toidud ja alkohol. Põletiku taset vähendavad puu- ja juurviljades leiduvad antioksüdandid, ingver, kurkum, roheline tee ja küüslauk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles