Neli müüti rasvumise kohta

PM Tervis
Copy
Picture posed by model File photo dated 03/03/14 of an 11 year old girl using a set of weighing scales. Prime Minister Boris Johnson will announce the end of confectionery displays at store checkouts and ban junk food adverts on TV before 9pm as he looks to encourage Britons to shed the pounds.
Picture posed by model File photo dated 03/03/14 of an 11 year old girl using a set of weighing scales. Prime Minister Boris Johnson will announce the end of confectionery displays at store checkouts and ban junk food adverts on TV before 9pm as he looks to encourage Britons to shed the pounds. Foto: Chris Radburn/PA

Vaatamata sellele, et inimesed on järjest teadlikumad rasvumisega seotud teemadel, siis WHO hinnangul on üle maailma umbes 650 miljonit inimest ülekaalulised. Vaatamata rahvatervise kampaaniatele levivad siiani selleteemalised müüdid. Mõned neist häbivääristavad rasvunud inimesi ja see võib ülekaaluliste vaimsele tervisele halvasti mõjuda.

1. Et rasva vähendada, tuleks süüa vähem ja liikuda rohkem

Rasvumise suureks põhjuseks on ülesöömine. Inimene tarbib rohkem, kui kulutab. Kuid siiski unustavad paljud ära, et toitumise ja füüsilise koormuse kõrval mängivad olulist rolli ka uni, mentaalne heaolu, stressitase, ravimite kasutamine ja hormoonsüsteem. Need on kõik omavahel tihedalt seotud. Stress mõjutab unekvaliteeti. Unepuudus aga suurendab rasvumist. Seega on pinnapealne väita, et vaid tänu liikumise suurendamisele ja söögi vähendamisele on võimalik kaalu kaotada. 

2. Ülekaalulisus põhjustab diabeeti

Rasvumine otseselt ei põhjusta diabeeti. Jah, kogukamatel inimestel on suurem risk teise tüübi diabeedile, kuid mitte kõigil ülekaalulistel ei esine seda. 

3. Kui sinu sugulane on rasvunud, siis on ka sul suurem risk ülekaalulisusele

Rasvumise ja geneetika suhe on keeruline, kuid keegi, kelle sugulane on ülekaalus, ei pruugi ise tingimata seetõttu tüseneda. Inimesed, kellel on sarnased geenid, elavad sageli koos ja seetõttu võivad neil olla sarnased toitumis- ja elustiili harjumused. 

2011. aastal tehtud uuringust tuli välja, et kui suguvõsas olid rasvunud inimesed, siis tänu geenidele oli neil vaid 1,23 korda suurem tõenäosus ülekaalulisusele, kuid füüsiliselt aktiivsetel inimestel oli selle mõju suurus 27 protsenti väiksem. 

4. Ülekaalulisus ei mõjuta tervist 

Rasvumisega on seotud mitu haigust: diabeet, kõrge vererõhk, südame-veresoonkonna haigused ja paljude vaimse tervise haiguste risk. See tähendab, et isegi väike kaalulangus võib tervisele väga hästi mõjuda.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles