Kohvi joomise positiivsed ja negatiivsed küljed

Getter Adeele Tamm
Copy
Illustreeriv pilt
Illustreeriv pilt Foto: Shutterstock

Üle maailma tarbitakse igal aastal ära ligi kümme tonni kohvi. Mais tehtud uuringust selgus, et maailmas joovad seda kõige rohkem soomlased. Arvutuste kohaselt tarbib keskmiselt iga soomlane aastas 12 kilogrammi kohvi. Siiski on teada, et selle joomisel on nii head kui ka halvad küljed. 

Millised on mõõduka kohvijoomise positiivsed mõjud? 

1. Tõstab energiataset ja aitab hoida fookust 

Tänu kofeiinisisaldusele soodustab kohv keskendumisvõimet ja erksust ning annab  kasulikku energiat. Selle mõju võib kesta neli tundi. 

2. Abiks migreensete peavalude korral

Migreenihoo puhkemisel suurenevad veresooned. Kofeiin tekitab vasokonstriktsiooni, mis piirab verevoolu ja aitab vähendada valu. 

3. Kofeiin võib parandada üldist tervist

2006. aasta uuringust selgus, et keskealistel ja noorematel naistel oli madalam risk haigestuda teise tüübi diabeeti, kui nad tarvitasid kofeiinivaba või tavalist kohvi. Kohv sisaldab palju kasulikke aineid: niatsiin, kaalium, magneesium.

4. Kohvi juues võib väheneda risk surra vähki, südamehaigustesse või saada insult

2017. aastal tehti uuring, kus vaadeldi 16 aasta jooksul inimeste kohvijoomise harjumusi. Uurimise alla võeti pool miljonit inimest üle Euroopa. Inimesed, kes jõid rohkem kohvi, oli väiksem risk surra vähki, südamehaigustesse või saada insult.  

Millised on kohvi joomise negatiivsed küljed?

1. Ärevust tekitav

Kui kofeiini kogus on üle päevase soovitusliku annuse, siis on selle mõju tugevam, põhjustades kofeiinist tulenevat ärevust. Kuigi kofeiinil on vaimsele tervise mõnedki positiivsed mõjud, siis selle ületarbimisele on paanikahäire ja sotsiaalse ärevushäirega inimesed eriti tundlikud. 

2. Unetus

Ühelt poolt on hea, et kohv annab palju energiat, kuid teisalt jällegi võib selle tarbimine segada öösel kvaliteetset und.

3. Probleem seedimisega

Paljud leiavad, et hommikune kohvijoomine kiirendab seedimist. Selle lahtistavat toimet on seostatud gastriini, mao toodetud hormooni vabanemisega. 

4. Väsimus

Kohv, tee ja teised kofeiini sisaldavad joogid tõstavad energiataset, kuid sellel võib olla ka halb kõrvaltoime. Nimelt tekitab selle lahkumine kehast uuesti väsimust. Kofeiini energeetilise kasu maksimeerimseks ja tagasilöögi vältimiseks tuleks seda tarbida mõõdukalt. 

Kui palju kohvi on juba liiga palju? 

400 milligrammi päevas, mis tähendab umbes nelja tassi kohvi joomist, ei tekita tervisliku eluviisiga täiskasvanutele tavaliselt negatiivset ega ohtlikku mõju.

Allikad: Worldpopulationreview, Insider, Healthline 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles