Kuus lihtsat, aga tõhusat moodust immuunsüsteemi tugevdamiseks

Getter Adeele Tamm
Copy
Trenn.
Trenn. Foto: Shutterstock

Sõltumata aastaajast, vanusest, soost või tervislikust seisundist, on ülioluline enda immuunsüsteemi tugevdada. Eriti praegusel viiruse hooajal peaksime sellele ekstra tähelepanu pöörama. 

1. Vähenda stressi

Stressihormoon nõrgendab immuunsüsteemi. See mõjutab lisaks ka und, mis on samuti oluline tugeva immuunsüsteemi jaoks. Kui inimene on stressis, siis see mõjutab ka tema söömisharjumusi. Niimoodi on suurem võimalus kalduda ebatervislikke toiduvalikuid tegema. Stressi saab hästi leevendada näiteks meditatsiooniga. 

2. Tee regulaarselt trenni

Lisaks sellele, et aeroobne treening vähendab stressi, aitab see ka tugevdada immuunsust ja vähendada depressiooni. Inimesed, kes teevad regulaarselt trenni, haigestuvad uuringute kohaselt harvemini. Treening aitab parandada südame- veresoonkonna tervist, alandab vererõhku, aitab kehakaalu kontrolli all hoida ja kaitseb paljude haiguste eest. 

3. Ära tarbi liialt alkoholi

Eriti nüüd, kui inimesed on rohkem kodus, siis paljud lubavad endale paar klaasikest rohkem alkoholi kui tavaliselt. Sellega peaks kindlasti piiri pidama. Lisaks tuleb vältida alkoholi tarbimist vahetult enne magama jäämist. See segab und ja halb uni on omakorda immuunsuse nõrgendaja ja stressitaseme kergitaja. 

4. Karasta end külma veega

Külm vesi tugevdab immuunsust, kiirendab ainevahetust, tagab sügava une ja parema tuju, aitab kaalu langetada ning keha peale treeningut maha jahutada. Külma vee kasulikud omadused rakenduvad imehästi, kui selle sees kasvõi paar minutit viibida. 

5. Tarbi erinevaid vitamiine

C-vitamiin aitab võidelda haigusega nii enne kui ka selle ajal. D-vitamiini peamiseks ülesandeks on aidata kehal säilitada kaltsiumi ja fosfori sisaldus veres. Selle tarvitamisel väheneb risk depressioonile, südame- ja külmetushaigustele. Lisaks tuleks tarvitada ka B-grupi vitamiine ja tsinki. 

Allikad: Healthmatters, Healthline, Medicinenet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles