Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Tänu neile nippidele saate lapse kiiremini magama

Copy
Illustreeriv foto
Illustreeriv foto Foto: Shutterstock

Piisava une saamine on pandeemia ajal saanud ilmselt paljudele suureks katsumuseks. Laste psühholoogi Neha Chaudhary sõnul on just praegusel ajal lastel suuri raskusi uinumisega.

Kui päeval peab aju pidevalt mõtlema ja kaaluma igasugu asju, siis magamine on ainuke aeg, mil see puhkust saab. Psühholoogi sõnul on kolme kuni viie aastastel lastel vaja öösel 10 kuni 13 tundi und, kuue kuni kaheteist aastastel 9 kuni 12 tundi ja teismelistel 8 kuni 10 tundi. 

USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuste andmetel saab põhikooli õpilastest vaid neli last kümnest ja keskkoolis kolm õppurit kümnest kätte piisava koguse und, kirjutab CNN. Unepuudusel võivad olla nii pikaajalised kui ka lühiajalised tagajärjed: kiirem ärritumine, kannatlikkuse vähenemine, suurenenud risk diabeedile ja südamehaigustele. 

Unega on suuresti seotud ka vaimne tervis. Unepuuduse tagajärjel võivad halveneda meeleolu ja suureneda ärevus. 

Alustama peaks järjekindla magamamineku rutiini kujundamisest

Kui minna iga päev umbes samal ajal magama, siis kujuneb välja teatud sisemine kell, mis aitab iga päev samal ajal magama minna ja ärgata. Seega on ülioluline ka nädalavahetusel ühtset rutiini jälgida, vastasel korral pole argipäeva pingutustest kasu. 

Alustage lõõgastumisega juba tund enne uneaja algust

Oluline on vähemalt tund enne magama minemist hoiduda ekraanidest ja teha lõõgastavaid tegevusi. Lugege lapsega koos raamatuid, lahendage puslet või jutustage niisama lugusi omavahel. 

Vanemad lapsed võiksid enne magamaminekut samuti lugeda ja kirjutada üles, mille eest ollakse tänulik. See aitab ajul puhata, et mõtted ei liiguks pidevalt ühelt teisele. 

Hoidke ekraanid magamistoast ja magamamineku rutiinist eemale

Ekraanist tulev sinine valgus annab ajule signaali ärkvel olekuks, kuid see on täielik vastand sellele, mida on enne magama minekut vaja. Seda sama reeglit peaksid järgima nii lapsed kui ka vanemad. 

Parim oleks see, kui magamistoas ei oleks üldse ekraane: arvuteid, telereid, monitore, mängukonsoole ega mobiiltelefone. Tänu sellele on magamistoas ka võimalikult pime ja see nimelt on väga vajalik hea une jaoks. 

Väldi tund enne magamaminekut söömist ja joomist

Keha teeb palju tööd, et seedida toitu. Täis kõhuga magama minnes võib kõhus olla ebameeldiv tunne ja see häirib magama jäämist. 

Proovige mediteerimist

Kui lapsel ei õnnestu hästi uinuda, siis proovige temaga mediteerida. See aitab vähendada stressi ja suurendada kemikaale, mis aitavad lõõgastuda ja teevad uniseks. 

Tagasi üles