Just neid harjutusi peaks tegema alaseljavalu korral

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Paljud jooksjad on kokku puutunud seljavaluga ja eriti alaseljavaluga, mis võib tekkida püsiva stressi või vale jooksutehnika tagajärjel. Runner's World pani kirja asjad, mida peaksid alaseljavalude kohta teadma.

Alaseljavalu võib olla tingitud erinevatest põhjustest, nagu vale istumisviis, vigastus treeningul või ülekoormus. Kui teil on juba alaseljavalu, võib jooksmine seda veelgi süvendada. Alaseljavalu on levinud äsja jooksuga tegelema hakanute või nende seas, kes on võtnud aja maha ja siis hakanud uuesti liiga sageli ja kiiresti jooksma. Mõõdukas liikumine on aga ka valusa selja puhul oluline.

New Yorgi erikirurgia haigla spordimeditsiini arsti ja metoodika looja Jordan Metzli sõnul on alaseljas kolme tüüpi valusid: lihasvalu, luustiku ja diskogeenne valu.

Lihastega seotud valu ilmneb selgroo alaosa mõlemal küljel. Metzli sõnul väljendub see valu keeramisel või liigutamisel. Luudega seotud valu annab tunda üldise valuna kogu alaselja piirkonnas. Üle 65-aastastel on tõenäoline artriitiline seljavalu ehk valu, kui luud hõõrduvad. Diskogeense valu korral tunneb inimene valu ettepoole painutades ning see võib tihtipeale kanduda edasi jalgadesse. Diskogeense valu korral tuleks kindlasti arsti poole pöörduda. 

«Kui teil on näiteks nõrgad puusa- ja tuharalihased, võivad nad jooksu ajal kiiresti väsida, seega on alaselg sunnitud rohkem pingutama, et hoida rühti ja stabiilsust,» lisab Metzl.

Alaseljavalu põhjustatud ebamugavust saab leevendada venituste või harjutustega, mis lõdvestaks pingul olevaid lihaseid. Eriti hästi sobivad harjutused vahurulliga. Vive Health on jaganud oma YouTube'i kanalil videot, kus tutvustatakse harjutusi vahurulliga, mis aitavad alaseljavalude puhul:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles