Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

4 tüüpilisemat vigastust jooksjate seas ja nende ravimine

Copy
Foto: Shutterstock

Sportides tuleb ette mitmeid vigastusi, enamus neist on selja- või põlvevigastused, mis teevad valu treeningu ajal või pärast seda. 

Ükskõik kui ettevaatlik joostes ka olla, tuleb ikka ette lihas- või liigesvalu, mis segab sportimist. Runner's World pani kirja levinumad vigastused, mis jooksjaid kimbutada võivad. Jooksmine on tegevus, mis liigutab pea kõiki kehas olevaid lihaseid, seega on see sport kehale üsna suure koormusega. 

Hiljutine 1147 jooksjaga uuring näitas, et pandeemia ajal jooksevad jooksjad küll rohkem ja väiksema intensiivsusega, kuid kogevad endiselt rohkem vigastusi. Põlveprobleemid, IT-bändi sündroom, pahkluu ebastabiilsus ja seljavalud on kõige tavalisemad jooksjate probleemid. 

Millised on veel jooksjate tüüpilisemad vigastused ja kuidas neid leevendada? End vigastades tuleb aga teada, et kui valu kestab kuni nädal või segab igapäevatoimetusi, siis tuleks viivitamatult arsti poole pöörduda. 

ALASELJAVALU

Alaseljavalu on seotud selgroo lihastega ja annab tunda painutamisel või keha keeramisel. Põhjuseks on pingutus reieluudes, puusade esiosas ja nõrgad seljalihased. Samuti võib alaseljavalu tekitada treening, kus keskendutakse rohkem kõhulihaste kui seljalihaste treenimisele. Alaseljavalude korral aitavad mitmed vahurulli harjutused. Näiteid harjutustest leiab siin

MEDIAALNE SÄÄRELUU STRESSI SÜNDROOM

Mediaalse sääreluu stressi sündroom avaldub valus sääre esi- või tagaosas treeningu ajal või pärast seda. Valu annab tunda, kui suruda säärelihaste osale. Põhjuseks on enamasti pidev stress sääreluule ehk ülekoormus sisekudedele, see tekitab omakorda mikroskoopilist rebendit luust eemal. Sääreluu ja -lihaste valu korral aitab jalalihaste harjutuste tegemine, mis tugevdab jalgu, puusasid, pahkluud ja vaagnat. Treeninguga tuleks alustada kergemalt ning vältida ülepingutust, väga olulisel kohal on venitus ja lõdvestus pärast harjutuste sooritamist. 

VILLID 

Valutavate villidega on kokku puutunud paljud, põhjuseks hõõrdumine jalanõude, sokkide ja naha vahel. Villid võivad olla põhjustatud nii uute jalanõude vähesest sissekandmisest kui ka kiiremast tempost kõndides või joostes. Villide ravimiseks aitavad mitmed villiplaastrid, kuid ennetamise jaoks on hea kanda niiskust imavaid sokke. 

ILIOTIIBILISE BÄNDI SÜNDROOM 

IT bändi sündroom annab tunda valutava põlve välisküljel (mõnikord levib reiest kuni puusani) ja tekib viis kuni seitse minutit peale jooksu alustamist. Põhjuseks võivad olla põlvliigese kulumine, kehvad jooksujalanõud (õhuke jooksujalanõu tald tekitab põlvedele rohkem põrutust) või nõrgad tuharalihased. Eelmainitud probleemid võivad tekitada jala sissepoole pöördumist, ärritades iliotibiaalset riba (paksu sidekoe riba, mis kulgeb puusa välisküljest väljapoole, et stabiliseerida ja liigutada põlveliigest). Harjutusi, mis aitavad IT bändi sündroomi korral, on leitavad siit

Tagasi üles