Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Viis põhjust, miks võib pärast jooksutrenni tekkida peavalu ja kuidas seda ennetada?

Copy
Sage peavalude põhjustaja on vedelikupuudus.
Sage peavalude põhjustaja on vedelikupuudus. Foto: Shutterstock

Pärast jooksutrenni tekkinud peavalu ei tähenda tingimata seda, et see tekiks pingest ja stressist. Võimalik peavalu põhjustaja võib olla ka vedelikupuudus või näiteks langenud veresuhkur. Kuid kuidas saab treeningust tekkinud peavalusid ennetada?

2009. aastal tehtud uuring, milles osales ligi 2000 osalejat näitas, et ligi 30 protsendil tekib jooksutreeningu järgselt peavalu. Enamasti pole need peavalud ohtlikud, kuid võivad sellegipoolest rikkuda tuju ja motivatsiooni. Running Magazine pani kirja mõned põhjused, miks võib pärast jooksmist esineda peavalu.

Miks võib pärast jooksmist tekkida peavalu?

1. Vedelikupuudus 

Higistades kaotab keha rohkesti vedelikku ning seega võib pärast pikemat jooksu tekkida vedelikupuudusest tingitud peavalu. Kõige parem lahendus selleks on võtta rajale kaasa veepudel, eriti oluline on see suvisel ajal ja soojema ilmaga. 

2. Kehv füüsiline vorm

Pikaaegne paus spordist võib uuesti alustades tekitada pinget õlgades ja kaelas, see omakorda võib tekitada peavalu. Samuti on peavalu kiire tekkima pärast emotsionaalset või stressirohket päeva. Sel juhul oleks mõistlik enne trenni puhata.

3. Kuum ja päikeseline päev

Kuum ilm võib tekitada tugevat vedelikupuudust, kuid otsene päikese käes treenimine võib põhjustada peavalu või isegi migreeni. Sel juhul on oluline, et sportima minnes oleks kindlasti kaasas peakate. 

4. Veresuhkru langus

Uuringud on näidanud, et hüpoglükeemia ehk madal veresuhkur on üks peamisi peavalude põhjustajaid. See võib kergesti tekkida siis, kui on jäetud vahale hommikusöök. Põhimõtteliselt on peavalu teie keha viis öelda, et ta vajab glükoosi.

5. Migreen

Paljude inimeste jaoks võib mõõdukas treening leevendada migreeni sümptomeid, kuid mõnel inimesel võib see hoopis tekitada migreeni. Sellisel juhul on oluline vedeliku tarbimine, enne jooksmist tuleks midagi süüa ning uusi treeningprogramme tuleks katsetada pigem aeglaselt. 

5. Pingutusest tulenev peavalu

Pingutusest tekkinud peavalusid on kahte tüüpi: esmane ja sekundaarne. Arstid pole veel täpselt kindlad, mis võib põhjustada esmaseid pingutuslikke peavalusid, kuid paljude uurijate arvates on sellel seos veresoonte kitsenemisega. Kuna sportimine paneb vereringe kiiremini tööle, võib veresoonte ahenemine olla põhjuseks, miks tekib tugevaloomulisem peavalu. 

Kuidas treeningust tingitud peavalusid ära hoida?

1. Parim ravi on ennetamine. Alustuseks tuleks päeva jooksul juua vett või süüa kõrge veesisaldusega puu- või köögivilju. Samuti peaks jooma klaasi vett hommikul kohe peale ärkamist.

2. Päikeselisel päeval tuleks jooksma minnes kasutada peakatet ja päikeseprille. 

3. Tund või kaks enne jooksma minemist tuleks süüa süsivesikute rikast toitu, millest saab treeningu jaoks piisavalt energiat.

4. Kui teile meeldib joosta hommikul, siis seda ei peaks tegema tühja kõhuga. Näiteks võiks süüa kasvõi ühe banaani. 

5. Võtke aega õla- ja kaelalihaste venitamiseks, seeläbi on võimalik peavalusid ära hoida. Lisaks tuleks enne trenni teha korralik soojendus ning hiljem sooritada venitusharjutusi. 

Kui peavaludega koos esinevad ka muud sümptomid nagu pitsitused ringkeres, õhupuudus, oksendamine või nägemishäired, tuleks kiiremas korras pöörduda oma perearsti poole. 

Rohkem terviseuudiseid saab lugeda tervis.postimees.ee leheküljelt.  

Tagasi üles