Toitumisspetsialist selgitab, kas muna söömine on hea või halb (1)

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Mõni inimene sööb päevas ühe või kaks muna, kuna mune peetakse toitaineterikkaks toiduks. Teiselt poolt nõuavad mõned tervislikud retseptid ainult munavalgete kasutamist. See põhjustab loomulikult teatud segadust: kas munad on tervislikud ja kas neid tohib iga päev süüa?

Mune peetakse universaalseks toiduks, kuna neid võib leida peaaegu kõigist köökidest kogu maailmas, kuid nende ümber on ka teatud segadust. Kas peaks mune sööma või ei?

Toitumisspetsialistide sõnul võib mune süüa iga päev, hoolimata sellest, et see sisaldab palju kolesterooli. «Paljud inimesed on munade söömise osas segaduses, sest nii palju on vastuolulist teavet,» sõnab dietoloog Kylie Sakaida. «Palju sellest tuleneb asjaolust, et üle kümne aasta tagasi soovitasid toitumisnõustajad ja tervishoiutöötajad inimestel munadest eemale hoida.»

Enne 2015. aastat ei mõistnud teadlased toidu kolesterooli ja südame-veresoonkonna haiguste seost. Arvati, et kõrge kolesterooliga toidud suurendavad vere kolesteroolitaset ja suurendavad seejärel südame-veresoonkonna haiguste võimalust, mis on peamine surmapõhjus USA-s.

Arutelu jätkub munavalgete ja munakollaste vahel. Kuigi mune ei peeta enam ebatervislikuks valikuks, eelistavad mõned siiski süüa ainult munavalgeid ja jätta kollased retseptidest välja. Sakaida ütles, et see on tingitud asjaolust, et suurem osa munarakkude kolesteroolist ja rasvast leidub munakollases.

«Kui eesmärgiks on kehakaalu reguleerimine, siis on kasulik süüa lihtsalt munavalgeid, sest sealt saab vähem kaloreid. Kokkuvõttes sõltub munade söömine iga inimese enda eesmärgist, kuid munade söömist ei tasu karta,» lisas Sakaida.

Munad ei ole pelgalt hea valguallikas, vaid sisaldavad ka D-vitamiini, B12-vitamiini, A-vitamiini, E-vitamiini ja tsinki. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles