Selgus, kui palju peavad kroonilised istujad surmariski alandamiseks päevas liikuma

PM Tervis
Copy
Näiteks võib inimene teha päevas 30 minutit trenni, liikuda jalutamise või kodutööde käigus mõõdukalt umbes kuus tundi ja istuda umbes kümme tundi.
Näiteks võib inimene teha päevas 30 minutit trenni, liikuda jalutamise või kodutööde käigus mõõdukalt umbes kuus tundi ja istuda umbes kümme tundi. Foto: Shutterstock

Päevas üle 11 tunni istuvatele inimestele ei piisa tervise hoidmiseks ainult 30 minutist trennist päevas, leidis rahvusvaheline teadlasrühm. Lisaks rohkem pingutust nõudvale trennile tuleks päevas ka mõne tunni jooksul mõõdukalt liikuda: näiteks jalutada, koristada või aiatöid teha.

Uue uuringu, mis hõlmas 130 000 täiskasvanut, autorid leidsid, et neil, kes istusid päevas alla seitsme tunni, vähendas pool tundi trenni suremusriski kuni 80 protsenti. Neil, kes istusid päevas 11–12 tundi, trennipooltund nii tugevat mõju ei avaldanud ehk istuva eluviisiga inimene peab päevas liikuma rohkem kui 30 minutit, vahendab Novaator.

Istuva eluviisiga inimestel võib pool tundi trenni päevas siiski enneaegse surma riski 30 protsenti vähendada. Seda aga vaid juhul, kui inimene liigub päevas nelja-viie tunni jooksul kergelt: näiteks poes käies, kokates või aiatöid tehes. Igal juhul aitab see, kui istuda päevas alla 11 tunni.

Näiteks võib inimene teha päevas 30 minutit trenni, liikuda jalutamise või kodutööde käigus mõõdukalt umbes kuus tundi ja istuda umbes kümme tundi. Terviseriskid oleksid sel juhul samad kui inimesel, kes teeb trenni 55 minutit, liigub mõõdukalt umbes neli tundi ja istub 11 tundi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles