Kas ainevahetust kiirendab hommikune või õhtune treening?

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Austraalias tehtud uuring näitas, et äärmuslikel juhtudel võivad õhtused treeningud olla hommikustest treeningutest paremad. Seda just ainevahetuse parandamiseks, kirjutab The New York Times

Autraalias tehtud uuringus, kus vaadeldi rasva sisaldavaid toitumisharjumusi ja ülekaalulisi mehi, leiti, et õhtune treening võib olla metabolismi parandamise jaoks hommikusest treeningust kasulikum.

Inimkehas toimuvad protsessid toimivad keerukate ja muutuvate ööpäevaste graafikute järgi. Kõik koed sisaldavad molekulaarseid kellasid, mis koordineerivad bioloogilisi süsteeme. Teadlased on kindlaks teinud, et sisemised kellad kohandavad end vastavalt keskkonnale. Näiteks määravad need kellad uneaja ja söögikorrad. Lisaks on enamik teadlasi arvamusel, et treeningu ajastus on seotud sisemiste kellade tööga.

Uuringusse värvati 24 istuva eluviisiga ülekaalulist Austraalia meest. Algselt tehti neile erinevad tervisetestid, seejärel jagati osalejad kolme rühma. Esimene jäi sama eluviisi juurde, teine rühm hakkas treenima 6:30 hommikul ja kolmas rühm treenis 18:30. Toitumisharjumused osalejatel ei muutunud ehk söödi jätkuvalt kõrge rasvasisaldusega toite. 

Tulemused olid mõnevõrra häirivad, sest meestel olid tõusnud kõik näitajad, mis viitasid südamehaiguse tekkimise riskile. Varahommikune treening riski suuresti ei leevendanud. Õhtune treening vähendas vale toitumise halvimat mõju ehk kiirendas metabolismi. Hilisõhtul treenijad näitasid pärast viit treeningut madalamat kolesteroolitaset ja samuti oli nende veresuhkru tase öösel parem.

Põhjuseks, miks hilised treeningud on ainevahetuse suhtes tõhusamad, peab treenimisteadlane Trine Moholdt seda, et hilisõhtustel treeningutel on suurem mõju molekulaarsetele kelladele ja geeniekspressioonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles