Uuring selgitab, miks mõned inimesed saavad treeningust rohkem kasu

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Ehkki liikumisharrastusest võivad kasu saada kõik inimesed, näitavad uued uuringud, et üks ja sama treening mõjub inimestele erinevalt, vahendab Medical Xpress

Treeningu mõju kehale ja nende erinevuste välja selgitamiseks uuriti 650 täiskasvanu verevalke pärast 20-nädalast treeningprogrammi. «Meid huvitas enim verevalkude uurimine, et leida seoseid treenimise ja ringluses olevate kemikaalide sekretsiooni vahel,» sõnas uuringu autor Jeremy Robins. 

Uuriti erinevaid verevalkude komplekte, esimesena 147 valgu komplekti, mis näitas VO2max (maksimaalne hapniku tarbimine) võimekust ja teine 102 valgu komplekt, mis näitas indiviidid VO2max muutust pärast treeningprogrammi lõpetamist. 

«Tuvastasime valke, mis pärinevad luust, lihastest ja veresoontest ja mis on tugevalt seotud maksimaalse hapniku tarbimisega, lisaks pole verevalkude liikumist kunagi varem treenimisega seostatud,» ütles Robert E. Gerszten, kes on ka Harvardi meditsiinikooli professor. 

Uuringus tuvastati indiviide, kes ei suutnud standardiseeritud treeningprogrammis oma VO2max võimakust parandada. See tähelepanek võimaldab ka edaspidi verevalkude taseme järgi ennustada, kui tõhusalt keha treeningule reageerib. 

Tänu uuringu tulemustele on võimalik anda ülevaade vereühenditest, mis annavad infot füüsilise koormuse kohandamisest, nii et treening võimaldaks pakkuda individuaalselt tõhusust. 

Laialdasema üldistuse jaoks peaks uurijate sõnul tegema veel täiendavaid teste, kuid praegused tulemused näitasid, et verevalkudel on oluline mõju sellele, kuidas erinevad treeningud erinevatele inimestele mõjuvad. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles