Kuidas keha eest hoolt kanda, kui on olnud palju istumist ja lamamist?

PM Tervis
Copy
Ilma tavapärase koormuseta lihaskude taandareneb. Põhjuseks on lihasvalkude sünteesi langus.
Ilma tavapärase koormuseta lihaskude taandareneb. Põhjuseks on lihasvalkude sünteesi langus. Foto: Shutterstock

Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži TERE kompetentsikeskuse ekspert taastusarst Varje-Riin Tuulik selgitab, kuidas oma lihaste eest hoolt kanda, kui on olnud palju istumist ja lamamist.

«Liikumatult samas asendis lihase verevarustus häirub, kuhjuvad ainevahetusjäägid ning inimene tunnetab neid muutusi ebamugavuse ja valudena. Pikalt ilma liigutamata lihastes kipuvad sidekoe valkude vahelised sidemed fikseeruma, mis põhjustab sidekoe jäigastumist. Jäiga lihase liigutamine on veelgi raskem ja see probleem võib ajaga süveneda,» räägib Tuulik Novaatoris.

Suur roll tervise säilitamisel on ta sõnul igapäevasel aktiivsel liikumisel. Kehalised harjutused, eriti vastupanuga jõuharjutused, mõjutavad kogu organismi üldtervist ning parandavad elukvaliteeti. Madala intensiivsusega treeningul on samuti positiivne mõju.

«Kasuta võimalust teha harjutusi isegi kodus diivanil televiisorit vaadates. Näiteks istudes pinguta reielihaseid ja siruta jalg ette, hoia lihast pinges, lugedes mõttes viieni ja siis lõdvesta. Tee seda mitu seeriat. Iga harjutuse eest on sinu lihased sulle tänulikud,» soovitab Tuulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles