Kas valgujook enne jõusaali aitab taastumisele kaasa?

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Pole saladus, et piisav valgu saamine on oluline. Valk on luude, lihaste, naha ja vere struktuuri jaoks hädavajalik. Kui vajalikud on aga valgupulbist tehtud joogid?

Valgupreparaadid, nagu valgupulbrid ja valgusheigid, on aastate jooksul muutunud üha populaarsemaks, kuna need on suurepäraseks võimaluseks saada lisavalku dieedil olles, kirjutab Medical News Bulletin

Regulaarselt treenivad inimesed naudivad valgukokteile, sest valk aitab neil pärast treeningut kahjustatud lihaskude parandada. Kuid kas see ikka on nii vajalik?

Lincolni ülikool Suurbritannias uuris valgukokteilide mõju treeningjärgsele lihasvalule. 30 meest jagati kolme rühma ning kõik läbisid vastupanutreeningu, mis koosnes neljast komplektist harjutustest, milles sooritati kaheksa kordust. 

Pärast treeningut jõi üks rühm vadakuvalgu ja dekstroosijooki, teine ​​rühm piimapõhist jooki ja kolmas rühm dekstroosijooki. Kõik joogid sisaldasid umbes 530 kilokalorit energiat ja dekstroosijook sisaldas ainult süsivesikuid, ülejäänud kaks jooki aga umbes 32 grammi valku ja 98 grammi süsivesikuid.

Seejärel hindasid osalejad oma lihasvalu tasemeid nii 24 kui 48 tundi pärast treeningut skaalal 0 (lihasvalu puudub) kuni 200 (maksimaalne lihasvalu). Nad tegid lihaste funktsiooni testimiseks ka rea ​​jõuhinnanguid.

Kõik kolm rühma teatasid lihasvalu suurenemisest pärast treeningut, kõigi osalejate lihasvalu keskmine tase oli üle 90. Taastumise osas ei esinenud peaaegu üldse mingit erinevust. See test näitas, et valgujookide joomine ei aita kaasa kiiremale lihasvalu taastumisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles