«Me sööme liiga palju soola. Ja see tapab meid!»

Raili Stina Reidla
Copy
Me sööme kaks korda rohkem soola, kui soovituslik.
Me sööme kaks korda rohkem soola, kui soovituslik. Foto: Shutterstock

Maailmas on soola lisamise protsent toitudele üha tõusuteel. Viimastel aastatel on see suurenenud kordades. Sool on maitseaine, millega me oleme nii ära harjunud, et reaalselt maitse tundmiseks peame seda lihtsalt kogu aeg juurde lisama.

Uuringute järgi toob sool kaasa 1,65 miljoni üleliigse surma aastas. Suremus on kõige madalam keskmise ja madala sissetulekuga riikides, vahendab Vox.

Soola tarbimine põhjustab ühe kümnest südame-veresoonkonna põhjustatud surmast.

Maailma Terviseorganisatsioon soovitab tarbida päevas kuni kaks grammi naatriumi. Ehk siis umbes viis grammi soola, mis on naatriumi ja kloriidi ühend.

Uurides 1,38 miljonilt inimeselt võetud uriiniproove, leidsid teadlased, et keskmine inimene tarbib keskmiselt päevas 3,95 grammi naatriumi, mis on peaaegu kaks korda suurem, kui soovitatav kogus. Ja kõrge tarbimine on levinud ülemaailmselt. Uuringus osalenud 189 riigist 189 ületasid soovitatud koguse.

Suurem naatriumi tarbimine tähendab rohkem surmajuhtumeid. Naatriumi liigtarbimisest tingitud surmade määr on eriti kõrge Kesk-Aasias ning Ida- ja Kesk-Euroopas. Gruusias tapab sool iga miljoni elaniku kohta 1967 inimest aastas.

Enamik soolasurmadest esinevad mitte-eakatel elanikel.

Siiski on mõningaid tõendeid selle kohta, et meie soola tarbimine on jäänud stabiilseks: uuringuandmed aastatel 2003-2010 ei näidanud muutusi naatriumi koguse suurenemise suhtes.

Sedasi mõeldes on see küll hea uudis, kuid teadmine, et enamik maailmast tarbib soola üleliia, peaks tekitama siiski suurt mõtteainet.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles