Loe, milliseid emotsioone mõjutab vähene uni

PM Tervis
Copy
Pikemalt kestva unetuse põhjus tuleks välja selgitada, et see ei muutuks krooniliseks ja kogu tervist kahjustavaks.
Pikemalt kestva unetuse põhjus tuleks välja selgitada, et see ei muutuks krooniliseks ja kogu tervist kahjustavaks. Foto: Shutterstock

Uni mõjutab inimese vaimset tervist, meeleolu, keskendumisvõimet ja reaktsioonikiirust, vahendab Neruoscience News. Kehv uni vähendab ka seda, kui intensiivselt kogeb inimene positiivseid emotsioone.

Norra teadlaste uuringu tulemusel leiti, et vähene või kehv uni vähendab positiivsete emotsioonide intensiivsust. Esmalt magasid uuringus osalejad seitse ööd harjumuspäraselt ning seejärel kolm ööd kaks tundi vähem kui tavaliselt. Osalejad magasid oma kodudes ning hommikul tuli neil enne kohvi joomist sooritada erinevaid ülesandeid.

Osalejatele näidati 14 minuti jooksul 365 pilti, millel olid suvalised tähed, ning kui pildil oli X, tuli osalejatel reageerida. Selle katse abil mõõdeti inimeste keskendumisvõimet ja tähelepanu. Mida paremini ja kauem osalejad magasid, seda paremini said nad ülesandega hakkama.

Järgmisena tuli osalejatel vastata küsimustikule positiivsete ja negatiivsete emotsioonide kohta. Negatiivseid emotsioone uni suurel määral ei mõjutanud, positiivseid emotsioone aga küll. Kõigest üks öö ebapiisavat või kehva und vähendas oluliselt positiivseid emotsioone.

Tulemustest selgus, et uni mõjutab inimeste igapäevast meeleolu ning päeva jooksul kogetud emotsioone. Varasematest uuringutest on teada, et uni mõjutab inimeste vaimset tervist ning pikaajaline ebapiisav uni suurendab vaimse tervise probleemide riski. Teadlased rõhutasid, et regulaarne ja rahulik uni on vajalik nii füüsilise kui vaimse tervise säilitamiseks. Uuringu järgmises etapis selgitatakse välja, kui kaua positiivsete emotsioonide vähenemine kehva une järel kestab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles