Personaaltreener Talis Tobreluts annab soovitusi, kuidas pärast koroonaviirust treeningrajale naasta

PM Tervis
Copy
Personaaltreener Talis Tobreluts.
Personaaltreener Talis Tobreluts. Foto: Erakogu

Personaaltreener Talis Tobreluts annab nõu, kuidas alustada uuesti treenimisega pärast koroonaviiruse läbipõdemist. 

«Covid-19 paneb raskematel juhtudel põntsu kopsudele. Nende kaudu saab keha hapnikku. Hapnikku on vaja aga just aeroobset trenni tehes, nagu näiteks reipalt kõndides, ujudes, rattaga ­sõites või ujudes – see­tõttu mõjutab Covid-19 viirus enim neid spordi­alasid,» nendib personaaltreener Talis Tobreluts.

Ta ütleb, et treenimine haigusnähtudega, olgu need seotud Covid-19 põdemisega või mitte, ei ole mõistlik, sest keha vajab taastumiseks puhkust.

«Taastumiseks on vaja võtta aega nagu vigastuse või ületreenimise puhul. Niisamuti on oluline naasta treeningute juurde järk-järgult. Seni teadaoleva põhjal on teadlased koostanud juhise, mille järgi on treening keelatud kümme päeva sümptomite algusest ja seejärel on kümne päeva jooksul soovitatav teha kergeid füüsilisi tegevusi, nagu näiteks jalutamine,» räägib Tobreluts. Tema sõnul on alles alates 21. päevast lubatud sörkimine ja kerge rattasõit maksimaalselt 15 minutit korraga. Lubatud on madal intensiivsus – kuni 70 protsenti maksimaalsest pulsist. «Alates 24. päevast on soovitatav alustada jõutreeninguid ja ligikaudu kuu aja pärast lubatud võistelda.»

«Minu juures käib iga nädal keskealine naine, kes sai Covid-19 diagnoosi isegi pärast kahte vaktsiinidoosi ja ta põdes haigust üsna rängalt,» ütleb Tobreluts.

Treenimine haigusnähtudega, olgu need seotud Covid-19 põdemisega või mitte, ei ole mõistlik, sest keha vajab taastumiseks puhkust.

Anonüümseks jääda sooviv naine (nimi toimetusele teada) kirjeldas oma seisundit pärast diagnoosi saamist järgmiselt: «Iga­sugune füüsiline pingutus võtab mind hingeldama ja see ei meeldi mulle sugugi. Üritan ikka liikuda toa piires vaikselt ja pärast seda taas puhkeasendis olla. Palavikku nagu polegi, ­lihtsalt jätkuvalt nohu ja kurnav jõuetus.»

Tobrelutsu sõnul peab naine treeningutest täielikult puhkama umbes kaks nädalat. «Tänaseks on tal möödas peaaegu kaks kuud alates Covid-19 diagnoosist ja tema koormus jõusaalis on taastunud, alustasime aga kuni 50 protsenti väiksemate raskustega,» kirjeldab treener. «Vastupidavus ehk võhm pole küll veel sama nagu varem, aga kuna Covid-19 annab raskematel juhtudel põntsu just kopsudele, on see ka ennustatav, sest aeroobsel tööl on vaja ­hapnikku energia tootmiseks.»

Tobreluts lisab, et kes armastas varem joosta, sel on soovitatav lisaks koormuse alandamisele joosta ja kõndida vaheldumisi, samas jälgides pulssi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles