Põhjus, miks lapseeas on füüsiline aktiivsus oluline

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Tokyo uurimisgrupp on tuvastanud seose laste aktiivsuse ja kognitiivse kasu vahel hilisematel eluaastatel, kirjutab Medical News Bulletin

See on esmane uurig, mis analüüsis aju struktuuri ja funktsioone ning seostas neid lapsepõlves teostatava treeninguga. 

Uurimisrühm, sealhulgas professor Toru Ishihara Kobe ülikoolist, alustas uuringut 2012. aastal. Tokyost ja selle ümbrusest kogunes 214 osalejat, 104 naist ja 110 meest, igale osalejale tehti uuring lapse- ja täiskasvanupõlves. Neil paluti täpsustada oma vanus treeningtegevuses osalemisel, kestus ja osalemissagedus.

Füüsilist aktiivsust mõõdeti rahvusvahelise kehalise aktiivsuse küsimustikuga, mis hõlmas majapidamistöid, transpordivahendite kasutamist ja muid tegevusi.

Osalejate aju struktuuri ja funktsioone analüüsiti magnetresonantstomograafia (MRI) abil. Teadlased keskendusid ajupiirkondadele, mis varem osalesid kognitiivset kontrolli vajavates ülesannetes.

Tulemused näitasid, et enne 12. eluaastat füüsiliselt aktiivsed lapsed olid täiskasvanueas palju paremate kognitiivsete võimetega kui need, kelle liikumisaktiivsus oli madal või puudus täielikult. 

Need leiud toovad esile varajase lapseea liikumises osalemise tähtsuse kognitiivse pikaajalise funktsioneerimise seisukohalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles