Ka ülekaalulisest tugitoolis istujast võib saada hea jooksja

, terviseportaali reporter
Copy
Treener Talis Tobreluts sõnab, et kes ei venita, võib ka hambaid pestes viga saada.
Treener Talis Tobreluts sõnab, et kes ei venita, võib ka hambaid pestes viga saada. Foto: Erakogu

Ülekaalulisest tugitoolisportlasest võib saada hea jooksja, kinnitab Talis Tobreluts ja toob näiteks iseennast. «Kuus aastat tagasi olin ma rasvunud tugitoolisportlane – istusin nii kontoris, bussis kui ka kodus. Mul oli meeles kehalise kasvatuse tund, kus pidin Cooperi testi* ajal püksid täis laskma, sest nii raske oli. Seejärel ei jooksnud ma umbes 15 aastat,» meenutab Tobreluts, kellest on saanud mainekas personaaltreener.

Jooksmisega sai Tobreluts sõbraks alles kaks aastat tagasi. «Hakkasin jooksma, sest vastupidavus oli selleks hetkeks juba nii hea, et reipa kõndimise ja rattasõiduga ei saanud piisavalt pulssi üles,» räägib Tobreluts. «Minu juures käivad trennis 56-aastane naine ja 44-aastane mees. Esimene on kaotanud üle 30 ja teine üle 20 kilogrammi üleliigset keharasva. Ka nemad alustasid jõutreeningu ning vastupidavuse arendamiseks just reipa kõndimise ja jalgrattasõiduga. Tänaseks on nad juba nii tugevad ja vastupidavad, et keha vajab arenguks suuremat koormust. Nii on igati loomulik jätk hakata jooksma.»

Kuidas hinnata vormi

Paljud küsivad endalt, kuidas jooksmisega alustada. Kas alustada uutest jalanõudest, pulsikellast või moodsatest jooksuriietest? Tobreluts soovitab kiireks ja võimalikult efektiivseks startimiseks leida vastava spordiala eratreener, sest internetis on küll vajalik info olemas, kuid seal leidub ka parajal määral väärinfot. «Olen võtnud endale treeneri nii lumelaua, kettagolfi, jooksmise kui ka tennisega alustamiseks,» sõnab Tobreluts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles