Miks inimesed unes räägivad ja kuidas seda peatada?

PM Tervis
Copy
Täiskasvanud inimene peaks öösel magama seitse kuni kaheksa tundi.
Täiskasvanud inimene peaks öösel magama seitse kuni kaheksa tundi. Foto: Shutterstock

Unemeditsiini ajakirjas avaldatud uuringu kohaselt kogevad kaks kolmandikku inimestest elu jooksul unes rääkimist. CNN Health pani kirja moodused, kuidas lõpetada unes rääkimine. 

Unes rääkimine on üks parasomnia häiretest, eksperdid pole kindlad, miks see juhtub. 

«Mõni unes rääkimise episood võib kesta 30 sekundit ja juhtuda vaid korra, kuid teised väidavad, et see kestab pikemalt ja palju sagedamini,» märkis Rebighca Robbins, uneteadlane ning meditsiiniõpetaja Harvardi meditsiinikoolis.

Robbins lisas, et rolli võivad mängida ka geneetika või suurenenud alkoholi tarbimine, samuti peab ta oluliseks teguriks stressi. «Kuna ärevus võib soodustada unes rääkimist, võivad mõned inimesed väljendada oma tundeid, muresid või mõelda oma päevale tagasi.»

Teadlased analüüsisid enam kui 230 inimese unes rääkimise mustreid ja leidsid, et kõige tavalisem sõna oli «ei». Ajakirjas Sleep avaldatud uuringust selgus, et ligi 10% inimestest rääkis magades roppusi.

Samuti selgus uuringust, et inimesed tegid unes rääkimise ajal pause, et lasta kujutletaval inimesel vastata. See näitab Robbinsi sõnul seda, kui kõrgel tasemel võib ka magav aju töötada. 

Inimesed, kes unes räägivad, mäletavad harva, et nad seda tegid. Kogu tegevus on kahjutu ega pole seotud ühegi vaimse ja füüsilise probleemiga. Kuid sellegipoolest tasuks oma partneriga sellest vestelda, sest unes rääkimine võib kõrvalolija suhtes ehmatav olla. 

Kuidas vältida unes rääkimist?

Robbinsi sõnul aitaks elustiili muutmine ehk rohkem unetunde ja vähem alkoholi. Samuti on oluline leida viise, kuidas stressi maandada. Unearstid ei soovita pärast lõunat kofeiini juua ning magama minemise ja ärkamise kellaajad peaksid olema samad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles