Nende toitude söömine võib aeglustada kognitiivset langust

PM Tervis
Copy
Värvilised paprikad sisaldavad suurel hulgal flavonoide.
Värvilised paprikad sisaldavad suurel hulgal flavonoide. Foto: Shutterstock

Värskete toitude, nagu näiteks maasikad ja paprika söömine, mis sisaldavad flavonoide, võivad aeglustada kognitiivset langust, kirjutab CNN Health

Inimestel, kes sõid umbes 600 milligrammi flavonoide päevas, oli kognitiivse languse oht 20% väiksem kui neil, kes sõid ainult 150 milligrammi flavonoide päevas, selgus kolmapäeval Ameerika Neuroloogiaakadeemia ajakirjas avaldatud uuringust.

100-grammises maasikate portsjonis on umbes 180 milligrammi flavonoide, samas kui näiteks õunas on umbes 113 milligrammi. Flavonoide sisaldavad toidud on näiteks maasikad, paprikad, mustikad, apelsinid ja seller. 

Flavonoidid on tugevatoimelised antioksüdandid, mida leidub paljudes värvilistes puu- ja köögiviljades. Flavonoide hinnatakse nende põletiku-, allergia-, viiruste- ja vähivastase toime tõttu.

«Aju verevarustusel on oluline roll kognitiivse languse tekitamisel,» sõnas uuringu autor dr Walter Willett, «Kognitiivne langus võib põhjustada selliseid haigusi nagu dementsus ja Alzheimeri tõbi.»

«Toitumine on palju seotud meie kognitiivse tervisega,» lisas Willett.

Uuring kestis 25 aastat ja sellest võttis osa 75 000 inimest, kelle keskmine vanus oli tol ajal 50, nüüd on osalejad 70-80-aastased. 

«Inimeste ajufunktsioonid hakkavad langema 20–30-aastaselt, kuid tavaliselt ei märka inimesed seda enne, kui on jõudnud 70-ndatesse,» märkis Willett. 

Pärast osalejate toitumise jälgimist 20 aasta jooksul lasid teadlased neil kognitiivse languse kindlakstegemiseks vastata küsimustikule mitu korda nelja aasta jooksul. Tulemused näitasid, et suure flavonoidisisaldusega toitude söömine võib kognitiivset allakäigu aeglustada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles