Uuringus selgus, mis leevendab unehäiretega seotud terviseriske

PM Tervis
Copy
Hea une alus on ühtlane ärkveloleku ja une rütm, sh kinnistatud magamamineku ja ärkamise aeg kogu nädala jooksul.
Hea une alus on ühtlane ärkveloleku ja une rütm, sh kinnistatud magamamineku ja ärkamise aeg kogu nädala jooksul. Foto: Shutterstock

Austraalia teadlaste hinnangul vähendab suur füüsiline aktiivsus halva unega seotud terviseriske, vahendab Eesti Arst.

Sidney ülikooli teadlased analüüsisid Ühendkuningriigi biopanga andmeid une ja füüsilise aktiivsuse mõju kohta suremusele.

Vaadati üldsuremuse, südame-veresoonkonna ja vähisuremuse näitajaid kokku 380 055 vaatlusalusel, kelle keskmine vanus oli 55,9 eluaastat.

WHO soovitatud minimaalne füüsiline koormus on 150 minutit mõõduka koormusega füüsilist tegevust või 75 minutit suure koormusega füüsilist tegevust nädalas. Alla selle loeti ka uuringus füüsilist tegevust väheseks. Tervisele maksimaalse kasuliku toime saamiseks on soovitatav mõõdukas tempos liikuda kuni 300 minutit nädalas.

Vaatlusaluste uneskoori – tervislik, vahepealne või halb – hindamisel lähtuti erinevatest näitajatest (une tüüp, une kestus, päevane unisus, norskamine, unetuse perioodid).

Jälgimisperiood oli keskmiselt 11 aastat. Selle aja jooksul suri 15 503 vaatlusalust, neist 4095 mõnda südame-veresoonkonnahaigusse ja 9064 erineva paikmega vähki. Surma risk oli vahepealse ja halva uneskooriga vaatlusalustel oluliselt suurem kui tervisliku unega isikutel.

Mõõdukas või suur füüsiline koormus ja tervislik uni olid vastastikku sünergilise mõjuga surmariski vähendamisel.

Halva une ja vähese füüsilise aktiivsusega vaatlusaluste grupis oli hea une ja suure füüsilise aktiivsusega vaatlusalustega võrreldes 57 protsendi võrra suurem suremus. Teadlased täheldasid, et suur füüsiline aktiivsus aitas vähendada halva unega seotud terviseriske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles