Uneteadlased selgitavad, kui pikk peaks olema päevane uinak

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Uinakute tegemist peetakse laiskuse sümboliks, kuid nende tegemine võib parandada mälu, loovust, empaatiat ja probleemide lahendamise oskust, kirjutab The Guardian

Uneteadlased ütlevad, et hea füüsilise ja vaimse tervise kuldstandard eeldab, et inimesed magaks iga päev seitse kuni üheksa tundi, kuid seda ei pea tegema ilmtingimata ühekorraga. 

Müncheni ülikooli kronobioloogiaprofessor Till Roenneberg on uurinud tsivilisatsioone, kus elatakse ilma elektrita. Ta on täheldanud, et inimesed ärkasid sageli öösel üles, tegid pausi ja jäid siis uuesti magama. 

California ülikooli neuroteaduste professor Matthew Walker ja raamatu «Why We Sleep» autor ütles aga, et inimesed, kellel on öösel uinumisega raskusi, peaksid lähenema uinakute tegemisele ettevaatlikult. Selle probleemiga inimesed peaksid pärast kella 15.00 uinakute tegemist vältima. 

«Kui teete uinaku liiga hilja, mõjub see nagu suupiste enne peamist söögikorda, see võtab öise unenälja lihtsalt ära,» sõnas Walker. 

Ideaalne uinaku pikkus peaks teadlaste sõnul olema 20 kuni 25 minutit. Kui lasta uinakul pikemaks venida, jõuab inimene sügava une tsüklisse, mis kestab umbes 90 minutit. Sellest ärgates võib inimene kogeda väsimust. 

Oxfordi ülikooli unemeditsiini professor Colin Espie soovitab «kofeiiniuinakut». See eeldab kohvi joomist enne uinaku tegemist, sest kofeiini mõju sunnib pärast 20 minuti möödumist taas ärkama. Espie sõnul tuleks seda kasutada erakorralise meetmena. 

«Kui leiate, et vajate uinakuid, siis on teil tõenäoliselt ööunest puudus,» lisas Espie.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles