Teadlased selgitavad, kuidas levinud häire mõjutab und

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Uuringust selgus, et inimesed, kes kannatavad migreeni käes, saavad öösel vähem REM-und, kirjutab CNN Health. 

REM-uni (Rapid Eye Movement) ehk «aktiivne uni» on unetsüklite kõige magusem osa, seda iseloomustab unenägude nägemine, kiirenenud pulss ja hingamine ning kehalised liigutused. 

Metaanalüüsis, kus osales rohkem kui 10 000 inimest, sealhulgas täiskasvanud ja lapsed, kes vaevlesid migreeni käes, selgus, et migreeniga inimesed saavad vähem kvaliteetset und. Analüüsi tulemused avaldati ajakirjas Neurology

«Tahtsime saada selgemat pilti sellest, kuidas mõjutab migreen inimeste unemustreid,» rääkis üks uuringu autoritest dr Jan Hoffman. Teemat on ka varem uuritud, kuid siiski on raske mõista, milline on une ja migreeni seos, sest mõnel puhul võib uni olla migreeni vallandaja või hoopis ravimeetod. 

Osalejatel paluti täita küsimustik, kus uuriti unekvaliteedi, une kestuse, efektiivsuse, unehäirete ja unerohtude kasutamise kohta. Lisaks läbisid paljud osalejad polüsomnograafia uneuuringu. 

Uuringud näitasid, et migreeniga täiskasvanutel ja lastel oli REM-une protsent madalam kui kontrollrühmadel ehk migreeniga osalejad ei puhanud korralikult välja. Lisaks kulus migreeniga osalejatel rohkem aega magama jäämiseks ning samuti oli neil vähem uneaega. Peavalusid ja migreeni seostatakse unetuse, unes kõndimise, rahutute jalgade sündroomi ja narkolepsiaga. 

Autorid ütlesid, et nii mõnedki migreeniga lapsed jäid kiiremini magama, kui terved lapsed. See võib olla tingitud sellest, et nii täiskasvanud kui ka lapsed proovivad migreenihooge leevendada magama jäämisega. Magama jäämise aega mõjutab migreeni olemus, mis võib olla väga individuaalne. 

Teadlased soovitavad une parandamiseks toituda tervislikult ja kindlasti süüa kolm toidukorda päevas. Vältima peaks migreenihoogude vallandajaid ehk kõrge suhkrusisaldusega tooteid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles